Companii

Eurosmart: Numărul societăţilor intrate în insolvenţă în 2021 a fost cu 8% mai mare faţă de cel din 2020, respectiv un număr de 6.144 firme. ”Estimăm că trendul se va menţine crescător, poate chiar mai accentuat în 2022”

Eurosmart: Numărul societăţilor intrate în...

Autor: Roxana Rosu

15.02.2022, 13:52 299

Numărul societăţilor intrate în insolvenţă în 2021 a fost cu 8% mai mare faţă de cel din 2020, respectiv un număr de 6.144 firme, arată o analiză realizată de Eurosmart, pe baza datelor de la Registrul Comerţului şi BNR.

“Având în vedere efectele economice cauzate de creşterea salariului minim, creşterea substanţială a costurilor cu utilităţile, majorarea indicelui ROBOR cu impact direct în costul de finanţare, precum şi creşterea cu peste 40% a sumelor refuzate la plată la finele anului 2021 faţă de 2020, estimăm că insolvenţa va menţine trendul crescător, care poate fi chiar mai accentuat în 2022”, a declarant Octavian Barbu, Business Development Manager EUROSMART.

Cele mai multe insolvenţie au fost în Bucureşti (metropola Bucureşti-Ilfov cumulează peste 20% din totalul insolvenţelor din România), Cluj, Bihor, Timiş şi Iaşi, reunind peste 40% din numărul total de insolvenţe în anul 2020.

La polul opus se afla judeţele Botoşani, Vaslui, Tulcea, Harghita şi Covasna, fiecare cu procente de sub 1%.

 “Anticipăm senzitivităţi în rândul companiilor care activează în domenii energofage - acestea fiind direct afectate de creşterea costului energiei. Dar şi a crescătorilor şi procesatorilor de carne care sunt nevoiţi să acceseze noi fluxuri de aprovizionare din cauza pestei porcine, implicit fiind supuşi şi presiunii preţurilor concurenţiale ale produselor de import. Totodată sesizăm un risc crescut de insolvenţă şi în cazul jucătorilor de talie mică din sectorul agricol”.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO