Companii

Eurostat: Călăraşi şi Ialomiţa, locul 3 şi 7 în topul european al ponderii agriculturi în economia locală

Eurostat: Călăraşi şi Ialomiţa, locul 3 şi 7 în...

Autor: Roxana Rosu

06.04.2020, 15:39 372

Judeţele Călăraşi şi Ialomiţa se află în topul regiunilor europene din punct de vedere al ponderii pe care o are agricultura în valoarea adăugată brută a zonei, ocupând locurile 3, respectiv 7 în UE, arată o analiză realizată de Eurostat în contextul impactului pe care îl va avea pandemia de COVID19 asupra regiunilor europene.

”Pandemia va impacta diferit regiunile, pe termen scurt, în funcţie de sectoarele economice care predomină în zonă. De exemplu, regiunile europene unde este concentrată administraţia publică sau serviciile medicale vor fi afectate diferit de cele specializate în comerţ, distribuţie sau turism”.

În privinţa agriculturii, industriei forestiere şi de pescuit, regiunea europeană cea mai specializată este Ileia, din Grecia, unde 24,3% din valoarea adăugată brută din economia locală este obţinută din culturile de porumb, fructe şi legume, precum şi din pescuit. Locurile următoare sunt ocupate de Silistra, din nord-estul Bulgariei (22,8%), Călăraşi (20,4%), Pella (Grecia), Bjelovar-Bilogora (Croaţia), Almeria (Spania) şi Ialomiţa (18,6%).

Clasamentele au în vedere datel din 2017.

Un domeniu puternic afectat de criza generată de pandemia este cel care grupează activităţi din turism, transport, comerţ şi comunicaţii, iar opt dintre primele zece regiuni europene în care activitatea este concentrată masiv în aceste domenii sunt de-a lungul coastei Mediteranei. Cinci regiuni din Grecia şi trei din Spania se află în top 10.

Pe primul loc se află regiunea din jurul insulelor Ciclade, unde 54% din valoarea adăugată brută din economie provine din turism sau transport. Procente apropiate, de peste 50%, se regăsesc în Fuerteventura, in insulele Canare, Tirol (Austria) Zakynthos (Grecia).

În industrie, inclusiv energie, cinci regiuni din Germania domină top 10, în timp ce cele mai specializate regiuni europene pe construcţii sunt în Germania, Belgia şi Austria.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO