Companii

Eurostat: Retailul din România a crescut în septembrie cu 3,1%, ritm mult redus faţă de cele din primăvară

Eurostat: Retailul din România a crescut în septembrie...

Autor: Roxana Rosu

07.11.2018, 14:36 222

Volumul vânzărilor din sectorul de retail a crescut în septembrie în România cu 3,1% faţă de perioada similară a anului trecut, după un avans de doar 1,8% în august şi de 4,6% în iulie, potrivit datelor Eurostat.

Creşterile anuale din iulie-septembrie sunt la jumătate faţă de nivelul din perioada precedentă, având în vedere că acest domeniu raporta un avans de 8,1% an/an în iunie, de 7% în mai şi de 7,2% în aprilie.

Cifrele pe septembrie aferente României sunt apropiate de cele din alte state din Europa de Est, precum Slovacia (3,6%) şi Letonia (3,5%).

 Cele mai mari creşteri anuale au fost înregistrate în Irlanda  (Ă10.2%), Lituania (Ă7.9%) şi Polonia (Ă6.5%), la polul opus fiind Belgia (-2.2%), Spania şi Austria (-1.5%).

La nivelul Uniunii Europene, volumul vânzărilor din retail a crescut cu 1.5%, după un avans de 2% la produse nealimentare, de  1,9% la combustibili şi de 1% la produse alimentare, băuturi şi tutun.

Compania Euler Hermes, specializată în asigurarea de credit comercial, garanţiilor şi colectării creanţelor, estimează valoarea pieţei de retail modern din România la 17-20 de miliarde de euro, principalele nume din top după cifra de afaceri fiind Kaufland, Carrefour, Lidl şi Auchan.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO