Companii

Eurostat: România ocupă locul 11 în UE din punct de vedere al impactului pe care îl au serviciile medicale în bugetul cetăţenilor

Eurostat: România ocupă locul 11 în UE din punct de...

Autor: Roxana Rosu

19.02.2019, 14:25 183
România ocupă locul 11 în UE din punct de vedere al impactului pe care îl au serviciile medicale în bugetul cetăţenilor, circa 14% dintre români spunând că acestea reprezintă o povară majoră, iar pentru 46% dintre ei este destul de greu să acopere costurile, potrivit datelor Eurostat.
 
Tot peste media UE ne situăm şi când vine vorba de impactul tratamentelor dentare în bugetul personal, dar România stă mult mai bine din punct de vedere al impactului achiziţionării unor medicamente.  
 
În 2017, mai mult de jumătate dintre europeni (55%) au spus că nivelul costurilor presupuse de servicii medicale nu reprezintă o povară financiară. În acelaşi timp, 34% spun că aceste costuri sunt o povară într-o anumită măsură şi pentru 11% ele sunt o problema majoră.
 
Cea mai dificilă situaţie par să o aibă locuitorii din Cipru, 39% dintre ei considerând serviciile medicale o povară majoră pentru bugetul personal, urmaţi de cei din BUlgaria (32%), Italia (29%) şi Letonia (28%). România se află pe locul 11 din cele 28 de ţări membre. Cea mai relaxată situaţie o au cetăţenii din SLovenia şi Suedia, 86% dintre ei spunând că nu tratamentul medical nu este o povară de niciun fel, urmaţi de cei din Estonia şi Franţa. 
 
În ceea ce priveşte costul tratamentelor stomatologice, România se află pe locul 10 în UE, 19% dintre cetăţeni spunând că au dificultăţi majore în a acoperi aceste tarife, iar 46% că au  dificultăţi destul de mari. 
 
Aproape jumătate dintre europeni (48%) spun că nu au nicio problemă în a acoperi aceste costuri, iar pentru 35% consultaţiile şi tratamentele sunt împovărătoare într-o anumită măsură. Pentru 17% aceste cosnturi sunt o povară financiară majoră. 
 
Pe de altă parte, ROmânia stă mult mai bine la capitolul medicamente, costul acestora fiind o problemă majoră doar pentru 11.4% dintre români şi o povară în oarecare măsură pentru 44,3%, procente ce plasează ţara noastră pe locul 17 în UE.
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO