De la un portofoliu de 3 GW în energia verde pentru piaţa locală, în mai puţin de o lună danezii de la Eurowind au ajuns la 4 GW, preluând noi proiecte. Din acest plan, unul dintre cele mai ambiţioase din România, Eurowind crede că va putea monta circa 80% din capacitate.
Un element-cheie în dezvoltarea locală şi internaţională a Eurowind pe zona de proiecte eoliene este însă o mână de ingineri aerospaţiali români resposabili pentru proiectarea unui portofoliu global de 15 GW.
„În acest moment, echipa centrului are cinci oameni, iar întrebarea mea este câţi mai pot adăuga. Da, concurenţa este, dar specialiştii buni au înţeles că poţi avea o viaţă foarte bună aici, în România. Şi nu, inginerii de aici nu sunt în urma celor din Franţa sau Danemarca. Nu îi subestimaţi. Singurul lucru pe care noi îl completăm ţine de partea de cultură organizaţională“, a spus Joachim Steenstrup, director external affairs şi strategie în cadrul Eurowind Energy.
Danezii au dat startul la primele şantiere de proiecte din România, urmând ca anul viitor să conecteze 120 MW mai ales în zona Constanţei.
„Nu facem achiziţii decât dacă acestea au sens din punct de vedere comercial, dar nu avem vreo limită în ceea ce priveşte dezvoltarea în România“, a mai spus Steenstrup.