Companii

Evoluţia preţului principalelor alimente în cei cinci ani de criză

Evoluţia preţului principalelor alimente în cei cinci...
22.09.2013, 12:17 1467

În cei cinci ani de criză preţul principalelor zece alimente din coşul de consum a urcat cu 24%, cele mai mari creşteri fiind la paste făinoase (peste 50%), carne de pui (48%) şi zahăr (39%).

Zahărul, laptele şi carnea de pui, principalele alimente care alcătuiesc coşul de consum,  s-au scumpit în cei cinci ani de criză cu peste 30%, arată indicele alimentar al ZF, calculat pe baza preţurilor din hipermarketurile din Capitală.

ZF a urmărit preţurile a zece produse de bază în ultimii cinci ani şi a analizat evoluţia lor în perioada decembrie 2008 - septembrie 2013. Concluziile ZF sunt că într-o perioadă în care consumul a scăzut cu peste 15% (din 2008 până în vara acestui an) preţul coşului de consum realizat de ZF a crescut cu 24%, semn că actorii din lanţul de consum au încercat să suplinească scăderea vânzărilor prin majorări de preţ.

Cea mai mare creştere a preţurilor de la începutul crizei până în prezent s-a înregistrat la pastele făinoase. Un pachet de spaghete Băneasa costă acum în hipermarketuri aproape 3 lei, faţă de 1,95 lei în 2008. Datele pentru indexul alimentar al ZF sunt culese de fiecare dată din hipermarketurile Real Cotroceni şi Carrefour Orhideea. ZF a cules de fiecare dată preţurile aceloraşi produse, ale aceloraşi branduri, pentru a putea surprinde astfel mai bine evoluţia.

Citiţi mai multe în articolul: În cinci ani de criză, mâncarea s-a scumpit cu 24%, iar leul şi consumul au pierdut câte 15%. Pastele au crescut cu 52%, zahărul cu 39%, Coca Cola cu 36%. Singurul produs mai ieftin, ouăle, cu 21%

 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO