Companii

Exclusiv ONLINE: Guvernul vrea un fond social cu 1% din cifra de afaceri a companiilor de stat

19.05.2010, 00:00 46

Guvernul ar putea strange 100 de milioane de euro doar dincontributia cu 1% din cifra de afaceri a celor mai mari 20 decompanii de stat, daca varianta infiintarii unui fond desolidaritate sociala ar fi validat. Reprezentantii Guvernuluianalizeaza crearea unui astfel de fond la care fiecare companie destat finantata din venituri proprii sa contribuie cu 1% din cifrade afaceri anuala, fond care ar urma sa fie utilizat pentrusustinerea financiara a pensionarilor dupa reducerea cu 15% apensiilor, potrivit Mediafax.

Cele mai mari 20 de companii de stat, printre care Romgaz,Transelectrica, Hidroelectrica, CFR Marfa, CFR Calatori, PostaRomana sau Loteria Romana, au incheiat 2008 cu o cifra de afacericumulata de 32,2 mld. lei (circa 9 mld. euro).

"S-a cerut companiilor de stat sa transmita Guvernului propunericoncrete de reducere a cheltuielilor si salariilor, iar concomitentse discuta ideea ca aceste companii sa contribuie si la un fond desolidaritate sociala, pentru sustinerea pensionarilor pe parcursulmasurilor de austeritate. In primul rand trebuie analizatesolutiile de reducere a cheltuielilor si salariilor, dupa care vafi luata o decizie si in ceea ce priveste infiintarea fondului", audeclarat surse politice.
In urma negocierilor cu FMI, autoritatile de la Bucuresti aupropus, ca masuri pentru incadrarea intr-un deficit bugetar de 6,8%din PIB in 2010, reducerea fondului de salarii bugetare cu 25%, apensiilor si a ajutorului de somaj cu 15% si scaderea subventiilor,in loc de majorarea semnificativa a principalelor taxe, respectivcota unica si TVA.

Saptamana trecuta autoritatile au vorbit despre "taxa desolidaritate" pentru angajatii cu venituri mari din companiile destat sau despre posibile donantii din salarii de ministri siparlamentari ai puterii. Ministrul Transporturilor, Radu Berceanu,a declarat cu aceasta ocazie ca ar fi dispus sa renunte la o partedin salariul de la Guvern, mentionand ca si ministrii trebuie saactioneze solidar in acest sens.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO