Companii

Exclusiv online - Reportaj: cate kilograme de cartofi intra intr-o punga de chips-uri?

Exclusiv online - Reportaj: cate kilograme de cartofi intra intr-o punga de chips-uri?
22.02.2010, 00:00 2639

Primul lucru care-ti vine in minte cand intri intr-o fabrica dechips-uri este mirosul intens, de ulei si cartof, care te izbestepe strada in dreptul fiecarui restaurant Mc Donald's. In spate nu einsa doar o sita care scufunda cartofii in ulei incins de palmier,ci o masinarie pe care cartoful, asa cum e scos din pamant,parcurge cateva sute de metri pentru a fi transformat in chips,fara a fi nevoie de mai mult de zece maini care sa intervina in totacest proces.

Fabrica Intersnack de la Ghimbav, inaugurata la sfarsitul anuluitrecut in urma unor investitii de 7 milioane de euro, are 140 deangajati, insa in spatiul de productie, cu un aer dens pe alocuridin cauza caldurii, lucreaza mai putin de 10 oameni pe tura.

Singurele maini care ating cartofii sunt ale celor doua femeicare ii "pandesc" la iesirea din cuvele de spalare si cojire,pentru a taia imperfectiunile, precum punctele negre sau verzi depe suprafata legumelor.

A doua verificare, cea mai importanta, se realizeazaautomat.

"Rebuturile sunt identificate de calculator, pe baza unor poze.In momentul in care sesizeaza o imperfectiune, calculatorulactiveaza un jet de aer care extrage chips-ul de pe linia deproductie si-l duce la rebuturi. Rebuturile reprezinta cel mult 10%din productie", spune Cezar Sasu, directorul de productie alIntersnack Romania.

Sasu lucreaza in fabrica de snacks-uri din 2002, de candIntersnack a demarat productia in Romania, si este fost manager alfabricii de ciocolata Poiana din Brasov, pe care Kraft Foods ainchis-o anul trecut.

Una dintre cele mai interesante etape ale fabricariichips-urilor este cojirea cartofilor. Coaja, care reprezinta maxim20% din cartof, este indeparata tot in mod automat, prinsmirgheluire: cartofii sunt invartiti intr-o cuva mare cu smirghelinainte de a ajunge in aparatul care ii taie in rondele subtiri.Sunt prajiti apoi in ulei de palmier, materie prima utilizatafrecvent in industria alimentara, iar inainte de ambalare suntpresarate foarte fin condimentele.

In punga de chips-uri nu este oxigen, acesta a fost eliminat inmomentul ambalarii pentru a permite produsului sa reziste 16saptamani in aceeasi stare in care iese pe usa fabricii.

Intr-un kilogram de chips-uri intra 4 kilograme decartofi

"Din patru kilograme de cartofi iese, in medie, un kilogram dechips-uri", spune Cristian Rey, directorul general al IntersnackRomania.

Prajirea elimina foarte multa apa din cartof, dar si rebuturilesi cojile sunt "responsabile" de aceasta contractie.

Astfel, un calcul simplu arata ca intr-o punga de 150 de gramede Chio Chips intra aproximativ patru cartofi de dimensiune medie(600 de grame).

O punga Chio Chips de 150 de grame ajunge in comert la pretul de3,5 lei (TVA inclus). Cele 600 de grame de cartofi utilizate pentruproductia a 150 de grame de chips-uri costa in piata aproximativ0,9 lei. Producatorul obtine insa un pret mult mai mic de lafermieri, pentru ca fiecare cultivator de cartofi livreaza fabriciidin Ghimbav cel putin 200 de tone.

Cartoful este 13-30% din pretulchips-urilor

Rey precizeaza ca business-ul Intersnack cu producatorii decartofi este de circa 2 milioane de euro anual, ceea ce reprezintaintre 13% si 30% din vanzarile de chips-uri realizate de companiein 2009, tinand cont ca chips-urile au o contributie de 20-40% lacifra de afaceri (potrivit datelor furnizate de producator). Inportofoliul producatorului chips-urilor Chio mai intra aluneleprajite Felix si Fiesta sau pop-cornul Chio.

Materia prima este insa doar un element al costului de productieal chips-urilor, alte categorii importante fiind amortizarealiniilor, salariile sau utilitatile.

Cartofii din care se fac chips-urile Chio provin 100% dinproductia locala, a mai precizat Rey. Compania germana colaboreazacu 30 de fermieri care exploateaza impreuna aproximativ 1.000 dehectare de teren, potrivit datelor furnizate de Intersnack.Recoltarea cartofilor incepe in luna iunie si se incheie inoctombrie-noiembrie, perioada in care cultivatorii transportamateria prima la depozitele Intersnack.



Cele mai populare sunt chips-urile simple, cusare

Directorul fabricii Chio spune ca sarea, cascavalul si ardeiulsunt cele mai folosire arome pentru chips-uri. La nivelul pietei,chips-urile cu sare, cele mai simple, reprezinta circa un sfert dinconsum.
Odata cu demararea productiei la Ghimbav, Intersnack a inlocuitcolorantii artificiali cu boia de ardei in procesul de fabricare,iar glutamatul de sodiu - un compus chimic ce are rolul de a da maimult gust alimentelor, folosit pe scara larga in industrie - a fostinlocuit cu drojdia de bere. Aditivii naturali sunt insa mai scumpidecat cei artificiali, explica Mihaela Bendic, managerul decalitate al fabricii Chio.

"Noi am inregistrat o crestere a costurilor cu condimentele decirca 30% ca urmare a eliminarii complete a aditivilor artificialidin procesul de productie", afirma ea. Compania mizeaza insa pecresterea vanzarilor in urma acestor schimbari. Tinta pentru 2010este cresterea vanzarilor cu peste 10% fata de 2009, an in careafacerile Intersnack Romania s-au redus cu aproximativ un milion deeuro fata de valoarea inregistrata in 2008.

Doi giganti pe o piata de 100 mil. euro

Fabrica Intersnack de la Ghimbav si cea detinuta de Star Foodslanga Bucuresti sunt cele mai mari unitati de productie achips-urilor din Romania; ele alimenteaza o piata estimata laaproape 100 mil. euro.

Star Foods este detinuta de compania americana PepsiCo, activain Romania si pe piata bauturilor racoritoare cu PepsiAmericas.

Alti producatori importanti de chips-uri sunt companiile cuactionariat romanesc Standard Snacks si European Food.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO