Companii

EXCLUSIV ZF. MidEuropa şi Medicover discută în birourile de la Londra şi Stockholm despre posibilitatea de a-şi uni forţele în România. Regina Maria, Medicover şi Synevo adună afaceri de 2,3 mld. lei, pe o piaţă de 11 mld. lei

EXCLUSIV ZF. MidEuropa şi Medicover discută în...

Autor: Cristina Roşca

05.10.2022, 19:00 2053

Fondul de private equity MidEuropa Partners, proprietarul Regina Maria, şi grupul suedez Medicover, discută în birourile centrale de la Londra şi, respectiv, Stockholm despre posibilitatea de a-şi uni operaţiunile din România sub aceeaşi umbrelă, spun sursele ZF.

Mai exact, este vorba despre intenţia de a face un schimb de acţiuni, astfel încât la final, MidEuropa Partners şi Medicover să fie ambii acţionari în jucătorul nou creat.

MidEuropa deţine în România reţeaua de sănătate privată Regina Maria. Medicover are local clinicile şi spitalul cu acelaşi nume, precum şi reţeaua de laboratoare Synevo, liderul pieţei de profil.

Reprezentanţii MidEuropa Partners şi Medicover nu au răspuns până la momentul publicării acestei ştiri solicitării ZF privind discuţiile ce vizează operaţiunile din România.

Jucătorii din piaţă spun că planul este ca pe viitor compania nou creată să fie vândută mai departe dat fiind că politica fondurilor de private equity, cum e cazul MidEuropa, este să cumpere afaceri pentru a le vinde ulterior în câştig.

Ideea celor doi giganţi de a-şi uni forţele pe piaţa din România ar aduce beneficii fiecărei părţi în parte, mai spun sursele ZF. MidEuropa Partners şi-ar întări prezenţa pe segmentul de laboratoare (Medicover deţine liderul Synevo) şi ar putea în final să obţină un preţ mai bun dintr-o eventuală vânzare ulterioară a companiei nou create.

Medicover, pe de altă parte, a rămas în urmă în cursa dezvoltării din România, cursă în care Regina Maria şi Medlife s-au întrecut în achiziţii menite să le asigure o poziţie la vârful pieţei.

Totuşi, cele două grupuri – MidEuropa şi Medicover - sunt abia în faza de discuţii, existând o serie de „provocări” pe drum. Pe de-o parte e vorba de faptul că fiecare dintre cei doi jucători are un proiect propriu de spital în Bucureşti şi fiecare ţine la el.

Pe de altă parte, o astfel de tranzacţie ar trebui să primească acordul de la Consiliul Concurenţei. Împreună, cele două grupuri adună afaceri de 2,3 mld. lei, pe o piaţă de sănătate privată de 11 mld. lei.

 

Citiţi povestea integrală în ediţia de mâine a ZF.

 
 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO