Companii

Executivul saptamanii - Baicusi, Transelectrica: Fara reorganizare, riscam ca in 5 ani sa importam energie

Executivul saptamanii - Baicusi, Transelectrica: Fara reorganizare, riscam ca in 5 ani sa importam energie
22.01.2010, 00:00 75

Baicusi a condus timp de cinci ani operatiunile locale aleconcernului industrial german Siemens, la inceputul anului trecutluand decizia de a schimba taberele, trecand astfel la conducereaunei companii de stat, Transelectrica.

Dupaun an extrem de dificil pentru piata locala, in care majoritateasectoarelor au fost confruntate cu scaderea, CEO-ul Transelectricase arata optimist in ceea ce priveste evolutia economica pentru2010. Restructurarea ce a avut loc in sistemele bancare, precum siacumularea de lichiditati care cer sa fie investite sunt doarcateva din elementele care pot face din 2010 un an mai bun decatcel care a trecut.

"Speranta mea este ca anul 2010 sa fie unul de crestereeconomica. Sunt conditii pentru realizarea acestui lucru, dar farasa avem parte pe plan international de surprize precum cele dinDubai sau cele din Grecia. Increderea in revenire poate dispareapeste noapte daca genul acesta de evenimente se intampla mai des",spune Baicusi.

CEO-ul Transelectrica nu crede ca evolutia pozitiva a pieteilocale poate fi generata de anumite "minuni", ci va depinde inprincipal de revenirea marilor economii europene spre care seindreapta exporturile Romaniei.

"Nu cred ca cineva este in stare sa faca minuni in aceastaperioada. Nici macar David Coperfield nu ar putea sa rezolve pestenoapte problemele complexe. Romania este dependenta de exporturi,iar cresterea exporturilor prin revenirea economiilor mari va ducesi la cresterea economiei noastre", crede Baicusi.

Potrivit acestuia, diferentele pozitive vor fi inregistrate abiain a doua jumatate a anului, unele industrii, cum ar ficonstructiile, continuand sa se afle intr-o situatie delicata si in2010 dupa picajul inregistrat in 2009.

"Este dificil de spus de unde va veni cresterea in 2010, darcert este ca in prima parte a anului nu vor fi diferente notabilefata de 2009, ci doar in partea a doua a anului. Nu cred insa carevenirea va veni din domeniul constructiilor. Malluri nu se fac,spatii de birouri noi nu se justifica, locuinte nu se cumpara, iarproiectele mari de infrastructura intarzie", explica Baicusi.

Cu toate acestea, CEO-ul Transelectrica spune ca greul a trecut,dupa panica din 2009 urmand sa reapara sentimentul de euforieinvestitionala.

"Ce-a fost mai greu a trecut, iar bancile vor privi riscul maidetasat. Perioada de panica din martie 2009 a trecut, iar dinseptembrie au aparut momente de euforie", spune Baicusi.

"Banul la ciorap", un plasament depasit

CEO-ul Transelectrica spune ca unul dintre cele mai importantelucruri care au avut loc pe fondul crizei a fost restructurareasistemului bancar, curatarea de activele toxice care au stat defapt la baza declansarii crizei economice.

"Sistemul bancar s-a restructurat in mare parte, scapand demulte active toxice, acesta fiind unul dintre cele mai importantelucruri care pot mentine stabilitatea la nivel global. In acestmoment exista un excedent de lichiditate, de bani care cer a fiplasati undeva. Cred ca a trecut timpul cand oamenii tineau baniila ciorap. Interesant va fi unde se vor duce acesti bani pentru caspeculatiile pe curs nu vor mai merge pe o perioada mai mare detimp", spune Baicusi.

Potrivit acestuia, anul 2010 va aduce deblocarea finatarilor,bancile fiind mai dispuse acum sa-si asume un risc in comparatie cuanul trecut. "Finantarile se vor debloca mai ales in toamna cand seva vedea in bilanturi cine a mers pe plus in primele luni. Cine vafi performant va avea acces la bani pentru ca bancile vor acceptariscul din ce in ce mai mult", este de parere Baicusi.

Mai multa energie in 2010

In ceea ce priveste sectorul energetic, Baicusi crede ca anulacesta consumul de energie poate creste cu pana la 3% comparativ cuanul trecut, ceea ce inseamna ca nici in 2010 volumele inregistratein 2008 nu vor putea fi atinse.

"Fata de 2009, scaderea consumului de energie a fost 8,3%, ceeace nu este foarte diferit de estimarile noastre initiale. In 2010,luna ianuarie a adus o scadere de circa 1% fata de perioadasimilara a anului trecut, dar comparativ cu ianuarie 2009temperaturile au fost mult mai ridicate. Pe intreg anul, estimez ocrestere a consumului de energie de circa 3%, daca nu vor existaalte probleme, astfel ca fata de 2008 scaderea consumului va fiundeva la 5%. Nici in 2011 nu se va ajunge in niciun caz la niveluldin 2008", spune Baicusi.

Pentru compania pe care o conduce, anul 2010 se anunta a fiextrem de interesant mai ales in contextul in care Transelectricaeste gata de lansarea unor noi proiecte.

"Daca in 2009 am continuat proiecte mai vechi, in 2010 vom lansanoi proiecte. Bugetul de investitii va fi similar cu cel de anultrecut si va face parte dintr-un program investitional ganditpentru urmatorii cinci ani", explica Baicusi. O asfel de strategieva fi o veste extrem de buna pentru furnizorii de echipamentepentru industria energetica, inclusiv Siemens, in contextul in caremajoritatea s-au confruntat cu lipsa acuta de comenzi noi anultrecut.

"Trebuie sa intarim sistemul pentru momentul in care proiectelede energie regenerabila vor intra in functiune. Nu mai putem safacem investitii pe care in cinci ani trebuie sa le refacem. Estemai ieftin sa investesti bine", spune Baicusi.

Dezvoltarea proiectelor eoliene este una dintre cele mai mariprovocari pentru sistemul de transport al energiei tinand cont dedimensiunea investitiilor anuntate, precum si de faptul camajoritatea acestor priecte sunt concentrate in zona Dobrogei.

Doar in prima parte a acestui an, potrivit celor mai recenteinformatii disponibile, ar urma sa intre in functiune circa 440 deMW prin instalarea a circa 170 de turbine eoliene, toate inDobrogea.

Dobrogea, proiect special

Tocmai datorita acestor proiecte, dar si pe fondul inceperiiconstructiei la reactoarele 3 si 4 ale centralei de la Cernavoda -care ar trebui sa intre in functiune in 2016, zona Dobrogei devinespeciala pentru investitiileTranselectrica.

"Dobrogea va fi un proiect special, intentia noastra fiind aceeade a aduce investitii care erau gandite pentru anul 2015 lamomentul prezent. Acum suntem intr-o perioada de evaluare in ceeace priveste necesarul de investitii si de lucrari pentru zonaDoborgei, dar la sfarsitul lunii martie vom sti de cat este nevoie.O alta zona speciala va fi zona de sud a Moldovei unde la fel aufost anuntate mai multe proiecte de producere a energiei", spuneBaicusi.

Pentru anul acesta, planul Transelectrica in ceea ce privestefinantarea investitiilor vizeaza accesarea unor credite de pana la60% din bugetul care va avea o valoare similara cu cel din2009.

"Pentru 2010 dorim sa finantam cam in proportie de 60% bugetulde investitii prin credite atrase. Inca nu suntem in negocieri, dardupa finalizarea tuturor documentelor privind situatia financiara aanului trecut, vom incepe sa prospectam piata", spune Baicusi.

CEO-ul Transelectrica spune ca anul acesta va merge mai departecu masurile anticriza la nivelul companeiei daca va fi cazul dupace in 2009 a redus toate costurile care nu erau necesare.

"Am taiat costurile, dar nu am redus salariile si nici nu am datoameni afara. De exemplu, am redus costurile pe partea de IT cu20%, cele cu materiile prime si materiale cu 15%, iar cele pentrustudii cu circa 10%. Am facut o analiza sa vedem ce-i rational sataiem si ce este logic sa mentinem", a spus Baicusi.

Reorganizarea productiei, ultimul tren pentruenergie

In legatura cu proiectul de reorganizare al sistemului energeticprin crearea a doua companii gigant care sa regrupeze majoritateaunitatilor de productie de pe plan local, Baicusi spune ca esteultimul tren pentru pentru acest domeniu. Daca va fi pierdut,Romania risca sa se transforme dintr-un exportator de energie, inimportator.

"Anul 2010 inseamna relansarea domeniului energetic daca pleacarapid cei doi campioni din economie. Consider ca este ultimul trenpentru acest domeniu, al doilea nu mai exista pentru Romania. Acumeste sansa. Daca se vor organiza rapid pot sa inceapa si proiectelesi este important sa se inceapa cu proiectele noi, cele din hidro,nuclear si altele. Altfel, riscam ca in 5 ani, dintr-un exportatornet de energie, sa ajungem un importator", a mai spus Baicusi.

2009, un an cu mai putina energie

Anul trecut, consumul de energie electrica a scazut cu 8,3%comparativ cu 2008 ca urmare a reducerii activitatii in cazul maimultor companii. Evolutia consumului de energie, ca indicatorasupra modului in care functioneaza o economie, a inceput sa fieurmarit cu atentie dupa ce presedintele Traian Basescu a declaratca dupa ce "s-a fript" cu analizele economistilor, a ajuns sa-lsune saptamanal pe ministrul economiei, Adriean Videanu, pentru averifica evolutia consumului de electricitate.

Ce spunedespre

Constructii: Nu cred ca revenirea va veni dindomeniul constructiilor. Malluri nu se fac, spatii de birouri noinu se justifica, locuinte nu se cumpara, iar proiectele mari deinfrastructura intarzie.

Restructurarea in energie: Anul 2010 inseamnarelansarea domeniului energetic daca pleaca rapid cei doi campionidin economie. Consider ca este ultimul tren pentru acest domeniu,al doilea nu mai exista pentru Romania. Acum este sansa. Daca sevor organiza rapid pot sa inceapa si proiectele si este importantsa se inceapa cu proiectele noi, cele din hidro, nuclear si altele.Altfel, riscam ca in 5 ani, dintr-un exportator net de energie, saajungem un importator.

Turism: Turismul nu are cum sa creasca lasituatia existenta in prezent pe plan international si inconditiile interne. Ori ne indreptam spre partea de jos apreturilor astfel incat oamenii care vin aici sa nu mai tina contde infrastructura slaba, ori ne apucam sa construim infrastructuranecesara intr-un ritm mult mai rapid.

Cresterea economica: Nu cred ca cineva este instare sa faca minuni in aceasta perioada. Nici macar DavidCoperfield nu ar putea sa rezolve peste noapte problemele complexe.Romania este dependenta de exporturi.

Investitii: In acest moment exista un excedentde lichiditate, de bani care cer a fi plasati undeva. Cred ca atrecut timpul cand oamenii tineau banii la ciorap. Interesant va fiunde se vor duce acesti bani.

Proiecte speciale: Dobrogea va fi un proiectspecial, intentia noastra (a Transelectrica - n.r.) fiind aceea dea aduce investitii care erau gandite pentru anul 2015 la momentulprezent.

Reluarea creditarii: Finantarile se vor deblocamai ales in toamna cand se va vedea in bilanturi cine a mers peplus in primele luni. Cine va fi performant va avea acces la banipentru ca bancile vor accepta riscul din ce in ce mai mult.

AFACERI DE LA ZERO