Experimentul Tarom, prima companie cu management privat, a eşuat

Secțiune susținută de Medlife Logo

22 mar 2016 Autori: Mirabela Tiron , Adelina Mihai

Anunţată ca soluţia-minune pentru companiile de stat, aducerea de manageri privaţi nu a însemnat decât majorarea salariilor directorilor la zeci de mii de euro pe lună. Rezultatele se lasă aşteptate.

În toamna anului 2012 era anun­ţată pentru prima dată ceea ce ar fi trebuit să fie salvarea com­pa­niilor de stat din România: pro­iectul-minune al ma­nage­mentului privat. Astăzi, la 3 ani şi jumă­ta­te de la instalarea în funcţie a primului CEO privat la o companie de stat – Christian Heinzmann la Tarom – rezul­tatele arată că expe­ri­mentul a eşuat: au fost numiţi succesiv peste 20 de membri „privaţi“ în board, com­pa­nia a plătit 300.000 de euro sub formă de despăgu­biri pentru primii cinci ad­mi­nistratori privaţi care au dat-o în ju­de­cată, iar ţintele de business  - intrarea pe profit şi creşterea numărului de pa­sa­geri până în anul 2015 – nu au fost atinse.

Ieri-seară, ministerul Transportu­ri­lor a anunţat că un raport al Corpului de control a scos la iveală faptul că cursele anulate sau întârziate ale Tarom au condus la diminuarea veniturilor din exploatare şi plata unor despăgubiri în valoare de circa 1 milion de dolari.

Totodată, în raport se arată că nu s-au respectat unele prevederi din Codul muncii (nu este ţinută o evidenţă clară a orelor de lucru ale angajaţilor, de exem­plu), există dezechilibre în politica de salarizare, iar directorul general a solicitat servicii externe de audit fără să valorifice rezultatele acestora printr-un plan de măsuri concrete.

Continuarea pe ZFCorporate

ZF Corporate este serviciul de business intelligence al Ziarului Financiar. Pentru a putea avea acces la informatii trebuie să vă abonaţi la ZF Corporate sau la unul din cele 12 fluxuri ale sale, profilate pe sectoare de activitate (Bănci, Retail, Agricultură, Energie şi altele) - vezi prezentarea video a ZFCorporate. Detalii de abonare la ZF Corporate: Alexandru Matei (tel. fix: 0318.256.286) sau trimiteţi un email cu datele dumneavoastră de contact prin care solicitaţi informaţii şi abonare la adresa alexandru.matei@zf.ro. Veţi fi contactat în maximum o oră.

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 22.03.2016

*MedLife susține informarea și educarea ca sursă principală de dezvoltare a unui business sănătos. De aceea, recomandăm informarea continuă cu ajutorul articolelor din secțiunea Companii!

 
Cuvinte cheie:
Tarom
, companie
, management privat
, esuat
, experiment
Vizualizari:
Printeaza
zf.ro
Abonează-te la Închide