♦ Ziarul Financiar a scris recent că România este o piaţă de consum şi nu o destinaţie de producţie pentru giganţii străini, care au însă fabrici în statele din proximitate.
Există supracapacitate de producţie de alimente în Uniunea Europeană, iar România nu s-a mişcat la timp pentru a atrage investiţii în procesare, care au mers astfel în proximitate, în Ungaria, Cehia sau Polonia, afirmă antreprenorul Ionuţ Tomescu, administratorul unei afaceri de familie de tip băcănie. Aceasta este, în opinia sa, o posibilă explicaţie pentru deficitul comercial tot mai mare pe zona de alimente, deficit care a depăşit deja 6 mld. euro (fără animale vii şi cereale).
Omul de afaceri a identificat o serie de elemente care au dus la această situaţie, iar afirmaţiile sale vin în contextul în care Ziarul Financiar a scris recent că România este o piaţă de consum şi nu o destinaţie de producţie pentru giganţii străini, care au însă fabrici în statele din proximitate.
„Eu cred că producţia actuală de alimente procesate de la nivelul Uniunii Europene, plus importurile din Turcia şi din ţările din nordul Africii, precum Maroc şi Egipt, pur şi simplu acoperă nevoile de consum ale europenilor. Noi, în România, nu ne-am mişcat la timp, aveam probabil probleme mai mari la nivel de industrie în ansamblul său, asta în anii 2000, aşa că nu am avut ca ţară o strategie să investim în agrobusiness. Ne-am mulţumit să subvenţionăm ceva ineficient oricum.“