Companii

Explozia verde: eolienele au produs în primele trei luni din 2011 cât au făcut tot anul trecut

Explozia verde: eolienele au produs în primele trei luni din 2011 cât au făcut tot anul trecut

Explozia verde: eolienele au produs în primele trei luni din 2011 cât au făcut tot anul trecut

Autor: Roxana Petrescu

23.05.2011, 23:50 1120

Producţia de energie verde a înregistrat un adevărat boom înprimul trimestru al anului, electricitatea generată de turbineleeoliene, hidrocentrale mici, parcurile solare sau de centralele debiomasă fiind suficientă pentru alimentarea timp de trei luni acirca 600.000 de gospodării, de cinci ori mai multe faţă de primeletrei luni din 2010.

Cea mai spectaculoasă dezvoltare în perioada analizată aînregistrat-o energia produsă în parcurile eoliene. Astfel, pefondul intrării în funcţiune a marilor parcuri de turbine, cum estecel al cehilor de la CEZ din comuna dobrogeană Fântânele, al Enelsau al Energias de Portugal, producţia de energie eoliană a crescutîn primele trei luni ale anului de peste 50 de ori comparativ cuperioada similară a anului trecut, potrivit datelor Transelectrica,aproape 75% din toată energia verde produsă local venind din acesttip de investiţii.

Calculele au fost realizate pornind de la faptul că din dateleTranselectrica rezultă că în primele trei luni ale anului au fostemise 281.936 de certificate verzi în contul energiei eoliene,valoarea totală a acestora ridicând-se la peste 15 milioane deeuro.

De două ori mai mulţi producători

Cum deocamdată pentru fiecare MWh de energie verde produsă,indiferent de sursă, se acordă un singur certificat verde, rezultăcă în primele trei luni ale anului "morile de vânt" au produs circa0,28 TWh de energie.

Certificatele verzi reprezintă practic subvenţia acordată destatul român investitorilor în energie verde, aceste investiţiifiind mai costisitoare faţă de formele convenţionale de producere aenergiei. Fără acest sprijin din partea statului proiectele verzinu sunt rentabile. Goana după energia verde se justifică încontextul în care România în calitate de membru al UE trebuie ca lanivelul anului 2020 să aibă un procent de 24% de energie verde dintoată energia consumată local.

Tot datele Transelectrica arată că dacă în primele trei luni aleanului trecut erau numai 16 producători de energie eoliană cu ocapacitate de doar 15 MW, anul acesta la finalul primului trimestruerau înregistraţi 30 de producători şi o capacitate de peste 545MW. Explicaţia este că marile proiecte eoliene au intrat înfuncţiune abia la finalul anului trecut, producându-şi din plinefectele în 2011.

Energia eoliană nu este însă singura care a înregistrat ocreştere semnificativă în primele trei luni ale anului. Dacă înprima parte a anului trecut niciun MWh nu a fost livrat în reţea şideci recompensat cu certificate verzi de vreo investiţie în panourisolare, anul acesta datele Transelectrica arată că au fost emise198 de astfel de certificate în contul unei producţii de 198 MWh,suficient pentru a alimenta cam 300 de case timp de trei luni.

Producţia de energie bazată pe biomasă (lemn, diferite culturienergetice etc.) a fost la rândul ei în creştere semnificativă faţăde anul trecut, în primele trei luni ale anului fiind produsă deaproape patru ori mai multă energie de acest tip comparativ cuperioada similară a anului trecut.

Astfel, datele Transelectrica arată că în primul trimestru alacestui an s-a produs de cinci ori mai multă energie verdecomparativ cu perioada similară a anului trecut.

Probleme la orizont

Creşterea accelerată a energiei verzi, care este în cea mai mareparte o energie incontrolabilă, poate deveni pe termen lung oproblemă pentru funcţio­narea sistemului energetic în absenţa unorcapacităţi de rezervă. Practic, pe măsură ce numărul turbinelor vacreşte, va fi necesară construcţia unor capacităţi care să poatăintra şi ieşi rapid din funcţiune pentru a putea echilibrasistemul.

Situaţia nu este gravă acum, dar este pe cale de acutizare, încontextul în care la nivelul anului 2020 puterea instalată înparcuri eoliene ar putea creşte de 10 ori comparativ cu cea dinprezent. Una dintre soluţiile prezentate de autorităţi pentruaceastă problemă este hidrocentrala de peste un miliard de euro dela Tarniţa - Lăpuşteşti.

În linii mari, această hidrocentrală unică în România va puteaprelua energia în exces din orele când consumul scade pentru a oelibera în sistem în orele de vârf, la preţuri mult mai mari.

În iunie va fi lansat procesul pentru atragerea investitorilor,10 companii fiind deja interesate de acest proiect. Semnareaacordului şi înregistrarea companiei de proiect ar urma să aibă locla începutul anului viitor.

În a doua parte a anului 2012 este estimată semnareacontractului de execuţie de lucrări, proiectul urmând să fiefinalizat în 2019.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO