Companii

Exportul de încălţăminte al României a scăzut pentru prima dată în 15 ani sub pragul de 1 mld. dolari după închiderea unor mari fabrici. Poate pandemia să inverseze trendul?

Analiză

Exportul de încălţăminte al României a scăzut pentru prima dată în 15 ani sub pragul de 1 mld. dolari după închiderea unor mari fabrici. Poate pandemia să inverseze trendul?

Majorările constante ale salariului minim în România au dus implicit la creşteri de câştig şi în industrie. Tocmai de aceea, în ultimii ani au început să se închidă fabrici în producţia de îmbrăcăminte şi în cea de încălţăminte.

Autor: Cristina Roşca

04.08.2020, 19:55 119

 Doi dintre cei mai mari trei producători de pantofi din România – Ara Shoes şi Rieker – au închis cel puţin o fabrică de pe plan local anul trecut ♦ Aceste evenimente se văd în cifre deja, exportul de încălţăminte al României coborând anul trecut cu 14% ♦ Salariile în creştere şi mult peste cele din Asia i-au determinat pe unii producători să îşi relocheze producţia în Orient ♦ Pandemia a evidenţiat însă dezavantajele globalizării, astfel că analiştii sunt de părere că ar putea exista o inversare a trendului.

România a exportat anul trecut pantofi în valoare de 930 de milioane de dolari, cea mai mică valoare de după 2006, primul an pentru care există date. De altfel, anul trecut a fost primul din ultimii 15 în care nivelul exporturilor a scăzut sub pragul de 1 mld. dolari, arată o analiză făcută de ZF pe baza datelor World Foot­wear, o com­pa­nie care analizează an de an această industrie la nivel mondial şi la nivelul fiecărei ţări.

Nivelul maxim a fost atins în 2007 şi s-a apropiat din nou în 2014 de pragul de 1,4 mld. dolari, adică cu 50% peste nivelul actual, conform calculelor ZF. Totuşi, România a fost şi rămâne un nume greu în indus­tria de profil atât în Europa, cât şi în lume.

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO