Companii

Exporturile de vin romanesc au scazut cu 10% in euro anul trecut

17.03.2004, 00:00 45



Exporturile de vin romanesc au scazut anul trecut cu 10% in euro, pana la 22,3 milioane de euro. Cantitativ, exporturile au scazut cu 17%, dar scaderea valorica a fost temperata de faptul ca pretul vinurilor romanesti a crescut anul trecut. Pentru ca majoritatea exporturilor se face in Uniunea Europeana, evolutia este cel mai bine ilustrata in euro.



In 2003 exporturile de vin romanesc au fost de 420.000 de hectolitri fata de 504.500 hectolitri anul anterior.



"Producatorii sustin ca aceste oscilatii se datoreaza, in principal, diminuarii exportului de vin vrac in 2003, in favoarea vinului imbuteliat, cu o valoare adaugata mai mare. Aprecierea calitatii vinului romanesc la export demonstreaza pe de o parte buna politica de marketing aplicata de producatori in urma privatizarii fostelor unitati de stat, pe de alta parte investitiile majore facute de acestia atat in ceea ce priveste vita de vie, cat si modernizarea instalatiilor pentru vinificatie si controlul procesului de vinificatie ", spune Ovidiu Gheorghe, presedintele Patronatului National al Viei si Vinului.



Totusi, la expozitia de vinuri de la Dusseldorf, desfasurata luna trecuta, producatorii romani au continuat sa se planga de faptul ca vinul romanesc este exportat in proportie de 90% in vrac catre Germania, cea mai importanta piata de import pentru vinul romanesc. "Livrarile in vrac sunt un blestem pentru noi", spunea cu ocazia expozitiei, Philip Cox, unul dintre actionarii Cramelor Recas din Timis.



Schloss Wachenhein, care detine producatorul de vinuri spumoase Karom Drinks (producatorul sampaniei Faber), Bruderer Ursula si Tophi sunt trei firme germane care importa mari cantitati de vin romanesc in vrac pe care il imbuteliaza ulterior in Germania si il comercializeaza sub numele de origine.



Tarile Uniunii Europene reprezinta cea mai mare piata pentru vinurile romanesti, in conditiile in care anul trecut contingentul de vin exportat fara taxe vamale in UE a reprezintat 300.000 hectolitri. " Avand in vedere largirea pietei comune in 2004, PNVV are ca obiectiv marirea contingentului, precum si acordarea de prima la export pentru incurajarea acestui sector - in cuantum de 0,80 euro/sticla de vin imbuteliat, prin masurile de sustinere a exportului produselor agricole de catre Ministerul Agriculturii, Padurilor si Dezvoltarii Rurale, dat fiind ca vinul reprezinta al patrulea produs agricol exportat de Romania", afirma Gheorghe.



Conform datelor furnizate de PNVV, anul trecut producatorii au alocat 6,5 milioane de dolari (rate card) pentru publicitate fata de doar 110.000 de dolari in anul precedent.



Presedintele PNVV spune ca, in conditiile in care acciza si banderola pentru vinurile linistite au fost eliminate la inceputul acestui an, este de neinteles acciza impusa pentru vinurile spumante. "Nu este de inteles atitudinea Ministerului Finantelor Publice care in Codul fiscal stabileste pentru vinuri spumante acciza la 4,20 Euro/hectolitri/grad alcoolic, marind, de fapt, cuantumul de 2,80 Euro/hectrolitri/grad alcoolic la vinurile spumoase si spumante stabilit prin lege, dupa ce in corespondenta cu PNVV anunta ca se va avea in vedere reducerea treptata pana la eliminare a nivelului de accize la vinurile spumoase", sustine Gheorghe. stelian.negrea@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO