Companii

Exporturile propulseaza afacerile Kvaerner IMGB spre 37 mil. euro

04.11.2005, 14:25 376

Producatorul roman de masini grele Kvaerner IMGB, parte a grupului norvegian Aker Kvaerner, estimeaza pentru acest an o crestere a cifrei de afaceri cu 43% comparativ cu anul trecut, in conditiile cresterii cererii pentru produsele companiei pe piata externa.

"Estimam pentru anul 2005 o cifra de afaceri de 44,77 milioane de dolari (circa 37 de milioane de euro - n.r.) si un profit din exploatare de circa 1,4 milioane de dolari", a declarat Florin Antonescu, directorul general al Kvaerner IMGB. "Productia Kvaerner IMGB se adreseaza in proportie de 90% exportului. Astfel, cererea de pe piata externa a favorizat compania prin cresterea volumului de vanzari, dar, pe de alta parte, instabilitatea pietei financiare interne a produs o eroziune substantiala a profitului bugetat. In aceste conditii, pentru a ne mentine cat de cat in parametrii bugetati, am fost nevoiti sa crestem cifra de afaceri pe anul acesta, cu dezavantajul cresterii necesarului de lichiditati", a explicat Antonescu.

Kvaerner IMGB isi mentine astfel ritmul de crestere al vanzarilor, dupa ce in 2004 cifra de afaceri a companiei a inregistrat un avans de 40%.

In primele opt luni ale acestui an, compania a realizat o cifra de afaceri de 28,4 milioane de dolari (23,7 milioane de euro), conform standardelor de contabilitate internationale (IAS), in urcare cu 44% comparativ cu perioada similara a anului trecut. In aceste conditii, profitul din exploatare al companiei s-a majorat de aproape trei ori fata de anul trecut, ajungand la 1,08 milioane de dolari (0,9 milioane de euro).

Kvaerner IMGB a beneficiat de cresterea cererii pentru utilaje si echipamente energetice pe piata externa. Compania exporta in China, SUA, precum si in tari din Europa, Asia si America de Sud.

"Pana la sfarsitul anului estimam semnarea unor contracte de aproximativ 22 de milioane de dolari (18,3 milioane de euro - n.r.) pentru pietele din China, India, Canada si Statele Unite. Aceasta va face ca sfarsitul anului sa ne gaseasca cu o acoperire a capacitatii pentru 2006 de 75%", a aratat directorul Kvaerner IMGB.

In aceste conditii, reprezentantii societatii estimeaza pentru anul viitor vanzari totale in valoare de 52 de milioane de dolari (circa 43 de milioane de euro).

IMGB este detinuta in proportie de peste 99% de grupul norvegian Aker Kvaerner, care a majorat anul trecut capitalul social al companiei cu 57 milioane de dolari (44 milioane de euro) dupa ce a renuntat la ideea de a vinde IMGB. Majorarea s-a realizat prin conversia in actiuni a unor credite mai vechi acordate de actionarul majoritar.

IMGB Bucuresti a fost preluat in 1998 de catre grupul norvegian Aker Kvaerner pentru suma simbolica de 1 dolar. La mai putin de un an de la preluarea societatii, norvegienii au anuntat ca se afla in cautarea unui investitor strategic care sa preia IMGB si obligatiile asumate in cadrul contractului de privatizare. Anul trecut insa, Kvaerner a renuntat la vanzarea IMGB, societatea bucuresteana devenind unul din centrele de profit ale grupului.

Pe plan extern, Kvaerner IMGB participa, in calitate de subcontractor, la construirea celei mai importante hidrocentrale din lume - Trei Defilee din China. Societatea din Bucuresti este partenera companiilor Alstom, Harbin Electric (China) si Dusan (Coreea de Sud), carora le va livra, pana la sfarsitul anului 2006, o serie de turbine cu care va fi echipata hidrocentrala.

Grupul Aker Kvaerner este prezent in Romania si mai detine in Romania santierele navale Aker Tulcea si Aker Braila. andrei.chirileasa@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO