Companii

EY: Jumătate din multinaţionale raportează scăderi ale cifrei de afaceri, însă doar 19% şi-au revizuit politica de preţuri de transfer. ” Recomandăm pregătirea cât mai riguroasă pentru inspecţiile efectuate de ANAF în acest sector”

EY: Jumătate din multinaţionale raportează scăderi...

Autor: Roxana Rosu

15.04.2021, 11:10 184

 

 

Mai mult de jumătate din companiile multinaţionale din România (52%) spun că pandemia a avut efecte negative asupra cifrei de afaceri sau asupra rezultatului operaţional, dar doar 19% dintre ele au revizuit politica de preţuri de transfer, adică au modificat marja de profit ţintă, costurile considerate sau alte aspecte ale metodologiei de stabilire a preţurilor, arată un sondaj EY.

Cele mai multe (81%) nu au ajustat principiile de calcul ale preţurilor aplicate tranzacţiilor cu societăţi afiliate ale companiilor din România.

În majoritatea cazurilor însă, nici revizuirea nu a fost formalizată în scris între părţi cum ar fi fost de aşteptat, pentru a putea susţine mai departe aceste modificări în cadrul unei inspecţii de preţuri de transfer.

”Având în vedere atenţia deosebită acordată de autorităţi, în timpul inspecţiilor, verificării înţelegerilor contractuale între părţi şi furnizării de documente justificative în susţinerea tranzacţiilor, amânarea procesului de colectare a evidenţelor, capabile să susţină adoptarea unui comportament conform cu principiul valorii de piaţă la momentul efectuării tranzacţiilor cu părţi afiliate, nu face decât să îngreuneze orice posibilitate a companiei de a-şi susţine poziţia în cadrul unor inspecţii viitoare”, avertizează Adrian Rus, Partener EY România, Liderul departamentului Preţuri de transfer.

În ceea ce priveşte evoluţia afacerilor, 48% dintre companii au indicat că pandemia fie nu a avut impact, fie că acesta a fost unul pozitiv pentru cifra de afaceri sau rezultatul operaţional al companiei. Printre sectoarele care au resimţit un impact negativ al pandemiei regăsim industrii precum aeronautică/ apărare, agricultură, autovehicule, construcţii şi inginerie, transporturi şi logistică. În rândul sectoarelor care fie nu au resimţit un impact specific, fie a fost unul pozitiv, se află cel bancar, al pieţei de capital, media/ divertisment, produse de larg consum, tehnologia informaţiei.

Sondajul derulat de EY România în luna martie a acestui an mai arată că majoritatea companiilor respondente (57%) se aşteaptă să întâmpine dificultăţi în cadrul unei inspecţii fiscale viitoare în domeniul preţurilor de transfer.

Procentul este similar cu cel înregistrat în sondajele globale ale EY, semn că preţurile de transfer sunt un subiect comun de controverse fiscale atât în România, cât şi la nivel mondial.

Având în vedere că nu mai există inspecţie fiscală fără verificarea domeniului preţurilor de transfer, dar şi că un procent covârşitor din aceste inspecţii se finalizează cu ajustări ale tranzacţiilor cu părţi afiliate, considerăm că există un procent destul de mare de contribuabili care nu sunt familiarizaţi încă cu realitatea activităţii de inspecţie fiscală.

Firmele care nu anticipează astfel de dificultăţi se regăsesc, în principal, în sectoare precum tehnologia informaţiei, produse de larg consum, ospitalitate şi agrement, industria farmaceutica sau petrol şi gaze.

”Dacă luăm în considerare ajustările realizate de inspecţia fiscală în ultimii ani, inclusiv în aceste domenii, considerăm această aşteptare foarte optimistă. La asta se adaugă şi anunţul autorităţilor de intensificare a activităţii de control în perioada imediat următoare. Ca atare, recomandăm o prudenţă sporită în această privinţă şi pregătirea cât mai riguroasă pentru inspecţiile efectuate de ANAF în zona preţurilor de transfer, care înregistrează un grad semnificativ de analiză a multor informaţii specifice”, spune Emanuel Băncilă, Partener, Liderul practicii de litigii şi controverse fiscale, Radu şi Asociaţii SPRL.

Potrivit sondajului, companiile au apelat abia în ultimă instanţă la disponibilizări, preferând şomajul tehnic şi reducerea pachetelor salariale - 70% dintre respondenţi.

Doar 30% au apelat la măsuri severe, precum disponibilizări sau concedii fără plată.

Mai mult, dintre companiile sondate, 49% au indicat că nu au adoptat nicio măsură de reducere a costurilor cu personalul în contextul COVID-19, în această situaţie aflându-se companii din sectorul bancar, farmaceutic, petrol şi gaze.  

Finanţările şi alocările de costuri adiţionale intragrup au reprezentat cele mai numeroase tranzacţii noi realizate de către 30% dintre companiile respondente.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO