Companii

EY: Piaţa globală a IPO-urilor a trecut de la recordurile din 2021 la o scădere drastică în 2022; în România, piaţa rămâne rezistentă şi oferă perspective de creştere solide pe termen mediu şi lung

EY: Piaţa globală a IPO-urilor a trecut de la...

Autor: Roxana Rosu

23.12.2022, 10:02 162

Piaţa globală de IPO-uri a luat o întorsătură bruscă în 2022, după recordurile din 2021, numărul de tranzacţii scăzând cu 45%, iar încasările cu 61%, potrivit unui studiu realizat de EY.

În total, în 2022, pe piaţă au fost doar 1.333 de IPO-uri, care au cumulat 179,5 miliarde de dolari.

În timp ce aceste cifre reprezintă un declin puternic faţă de 2021, tranzacţiile IPO la nivel mondial au punctat totuşi o creştere de 16% ca număr, în comparaţie cu 2019, anul pre-pandemic.

"În pofida multiplilor factori care afectează pieţele globale de capital, piaţa IPO din România rămâne rezistentă şi continuă să ofere perspective de creştere solide pe termen mediu şi lung. Numărul companiilor care iau în considerare listarea la Bursa de Valori Bucureşti a crescut, stimulat de succesul ofertelor publice recente ale companiilor blue-chip locale. În plus, Aero, piaţa secundară locală, a atras în mod activ un număr tot mai mare de companii mai mici, în vederea pregătirii pentru cerinţele mai rigide ale pieţei principale. Observăm, de asemenea, o creştere constantă a numărului de investitori de retail activi, un număr tot mai mare de persoane care devin tot mai sofisticate în ceea ce priveşte investiţiile lor financiare. Un plus pentru activitatea în creştere a bursei locale este interesul tot mai mare din partea companiilor de top din Republica Moldova.", a comentat Iulia Bratu, Partener, Head of Lead Advisory, EY România.

Activitatea IPO globală a fost afectată de volatilitatea crescută a pieţei şi de alte condiţii nefavorabile, la care s-a adăugat performanţa slabă a multor IPO-uri care au fost listate începând cu 2021.

Pe fondul unui mediu definit de o inflaţie mai mare şi de rate ale dobânzii în creştere, investitorii au respins noile companii publice şi s-au îndreptat către clase de active mai puţin riscante.

În mod similar, activitatea IPO-urilor sponsorizate de sectorul financiar a înregistrat o scădere abruptă de 77% în ceea ce priveşte numărul şi, respectiv, de 93% ca încasări.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO