Companii

EY: Piaţa de M&A din România şi-a revenit puternic în primul semestru din 2021, cu un total de 69 de tranzacţii, în creştere cu 19%, dar valoarea estimată a acestora este cu doar 4% peste nivelul de anul trecut, la 1,1 miliarde dolari

EY: Piaţa de M&A din România şi-a revenit puternic în...

Autor: Roxana Rosu

11.08.2021, 10:59 126

Piaţa de M&A din România a revenit puternic în primul semestru din 2021, cu un total de 69 de tranzacţii, reflectând o creştere de 19% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, dar valoarea estimată a acestora este cu doar 4% peste nivelul de anul trecut, la 1,1 miliarde dolari, arată o analiză EY.

Valoarea mai mică a tranzacţiilor se datorează unei scăderi de 12%,  până la 13 milioane dolari,  a mediei ofertelor de dimensiuni sub 100 milioane dolari.

Cea mai mare tranzacţie din această perioadă a fost  achiziţia NGY Propertiers Investment, proprietarul Hermes Business Campus, de către fondul de investiţii Adventum Quantum, pentru 146 milioane dolari.

Achiziţia Crucea Wind Farm, cu o capacitate de 108 MW, de către Hidorelectrica, prima tranzacţie realizată de către o companie de utilităţi de stat în sectorul privat, reafirmă ritmul accelerat al tranziţiei către energia verde. Deşi valoarea tranzacţiei nu a fost declarată oficial, surse din piaţă o estimează la aproximativ 120-160 milioane dolari.

Alte trei tranzacţii importante, dar care nu au fost incluse în calculul total al pieţei, sunt preluarea Alliance Healthcare, Globalworth şi Delivery Hero.

Astfel, în ianuarie, AmerisourceBergen Corporation a fost de acord să achiziţioneze Alliance Healthcare, deţinută de Walgreens Boots Alliance, cu operaţiuni în nouă ţări, inclusiv în România, pentru 6,47 miliarde USD. În aprilie 2021, un consorţiu al Aroundtown SA şi CPI Property Group au convenit să achiziţioneze restul de 49% din compania românească cotată la Londra Globalworth Real Estate Investment, pentru 0,9 miliarde USD, iar în mai, Glovo, aplicaţia de livrare a alimentelor, a achiziţionat operaţiunile Delivery Hero în regiunea Balcanică, inclusiv în România, pentru 208 milioane dolari.

Investitorii strategici continuă să fie principalii jucători de pe piaţa românească de M&A, reprezentând 94% din tranzacţii.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO