Companii

EY România: 90% dintre liderii de companii din România spun că provocările geopolitice determină ajustări în investiţiile strategice, faţă de doar 55% la nivel global

EY România: 90% dintre liderii de companii din România...

Autor: Roxana Rosu

28.03.2022, 11:02 337

Nouă din zece lideri de business spun că tensiunile geopolitice îi determină să ajusteze investiţiile strategice, situaţie diferită de tendinţele globale, doar 55% dintre executivii din alte ţări având în plan să îşi reevalueze investiţiile, arată un studiu EY.

Mai mult, 59% dintre respondenţii locali spun că au amânat o investiţie transfrontalieră planificată până la clarificări suplimentare, 22% că au oprit o investiţie transfrontalieră planificată în ultimele 12 luni, în timp ce 19%, dimpotrivă, declară că au accelerat investiţiile transfrontaliere.

Investiţiile din Marea Britanie sunt cele care au fost cel mai mult afectate de provocările geopolitice, conform răspunsurilor a 29% dintre respondenţi la nivel local şi a 22% la nivel global.

”Companiile îşi resetează sistemele de identificare a riscurilor pentru a lua în calcul noile realităţi. Liderii organizaţiilor analizează impactul acestor probleme interconectate şi construiesc, pas cu pas, o strategie flexibilă şi cu o capacitate crescută de adaptare pentru un viitor care se arată mai dinamic, în care agilitatea, rezilienţa şi asumarea de riscuri sporite vor fi esenţiale pentru a valorifica noi oportunităţi”, explică Bogdan Ion, Country Managing Partner, EY România şi Moldova şi Chief Operating Officer pentru EY Europa Centrală şi de Sud-Est şi Regiunea Asiei Centrale.

Cum evenimentele din ultimii doi ani au demonstrat modul în care securitatea aprovizionării poate reprezenta un avantaj competitiv, liderii locali îşi reconfigurează lanţurile de aprovizionare, pentru a reduce costurile şi pentru a minimiza incertitudinea.

Astfel, 46% dintre executivii locali spun că şi-au ajustat lanţurile de aprovizionare pentru a gestiona riscurile geopolitice, 32% au crescut numărul de furnizori, pentru a creşte rezilienţa, 16% şi-au ajustat lanţurile de aprovizionare, pentru a reduce costurile logistice şi incertitudinea, în timp ce 5% au redus numărul de furnizori, pentru a îmbunătăţi relaţiile critice de aprovizionare. Aceste rezultate au fost înregistrate înainte de debutul conflictului de la graniţa ţării noastre, ceea ce implică posibilitatea unor noi ajustări planificate sau deja demarate.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO