Companii

EYBL concediaza 1.000 de oameni la fabricile din Timis

26.01.2009, 18:33 57

Producatorul austriac de componente auto EYBL Automotive va concedia in urmatoarele doua luni aproape 1.000 de angajati, potrivit raportului trimis de companie catre Agentia Judeteana pentru Ocuparea Fortei de Munca Timis.

Compania produce tapiserii si interioare pentru automobile si avea, la finalul anului trecut, mai mult de 4.000 de oameni in fabricile din Austria, Germania, Ungaria, Romania si Slovacia. In luna decembrie 2008, dupa ce a anuntat concedierea a 500 de oameni din fabricile din Romania si Ungaria si dupa ce a esuat in incercarea de fuziune cu un grup sloven, EYBL a anuntat falimentul. Pierderile la nivel de grup in anul financiar 2007/2008 s-au ridicat la 45,9 milioane de euro.
In Romania EYBL detine doua fabrici, una specializata in productia de tapiserii dn piele si stofa pentru Renault si Peugeot, iar cealalta in imbracarea in piele a volanelor pentru Mercedes, VW, Toyota. Ultimele date disponibile arata ca cifra de afaceri a EYBL in Romania a fost de 16 mil. euro in 2006.
Potrivit reprezentantilor AJOFM, programul de restructurare a efectivului de 1.750 de angajati se va desfasura in trei etape si va dura pana la finalul lunii martie. Astfel, pana la incheierea lunii ianuarie vor fi disponibilizati 466 de oameni, urmati de 231 in februarie si 269 in martie.
Compania a intrat pe piata locala in 1999, printr-o investitie greenfield in valoare de 10 mil. euro in prima fabrica, cea de tapiserii textile. Potrivit reprezentantilor AJOFM Timis, in paralel cu EYBL, in judet alte 20 de companii vor disponibiliza cumulat mai mult de 2.200 de angajati in primul trimestru al anului, insa concedierile colective de la EYBl sunt cele mai mari.
Recent, un alt producator de componente auto, Sumitomo Electric Wiring Systems Romania, a anuntat concedieri colective pentru 550 de angajati, in urma reducerii comenzilor din vestul Europei. Cele trei fabrici ale SEWS vor ramane cu circa 4.000 de angajati in urma disponibilizarilor.
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO