Companii

Fabrica de cabluri optice şi electrice Prysmian din Slatina a avut afaceri de 1 mld. lei în 2020, minus 11%

Fabrica de cabluri optice şi electrice Prysmian din...

Autor: Laurentiu Cotu

09.11.2021, 20:04 238

Compania Prysmian Cabluri şi Sisteme, parte a grupului italian Prysmian, preluat în 2018 de americanii General Cables, a realizat anul trecut o cifră de afaceri de peste 1 mld. lei (222,6 mil. euro), în scădere cu 11% faţă de anul anterior, când compania a avut afaceri totale de aproximativ 1,2 mld. lei (254,7 mil. euro), potrivit datelor de la Ministerul Finanţelor. Compania şi-a redus de trei ori pierderile în 2020, ajungând la 18,6 mil. lei (3,9 mil. euro), de la 56,3 mil. lei (11,9 mil. euro) în 2019, conform datelor publice. Prysmian Cabluri şi Sisteme a ajuns anul trecut la un număr mediu de 1.100 de angajaţi, cu 50 de oameni mai mult decât în anul precedent.

Exinderea reţelelor de telecomunicaţii, de la implementarea 5G la cablurile necesare ser­viciilor de TV şi inter­net fix au dus la creşterea investiţiilor realizate de italienii de la Prysmian la Slatina unde au patru fabrici pentru cabluri, dar şi un centru de cercetare şi dezvoltare. Compania produce 1 milion de kilometri de fibră optică pe lună şi funcţionează la capacitate maximă, deoarece cererea este una ridicată în piaţă, potrivit unor informaţii furnizate anterior de oficialii Prysmian Cabluri şi Sisteme. Din producţia de la Slatina, 50% merge către export, cei mai mari clienţi pe telecom fiind Telekom, Vodafone şi Digi.

Cea mai recentă investiţie în extindere a fost cea demarată în 2017, pe când producţia era de 8 milioane de kilometri de fibră optică pe an. Compania anunţase iniţial o investiţie de 25 mil. euro, dar în final a ajuns la 35 mil. euro, deoarece a fost extins planul, avându-se în vedere cererea din piaţă. În ultimii cinci ani, compania a cheltuit la Slatina 50 mil. euro pentru a creşte capacitatea şi tehnologia.

Anul trecut, Prysmian avea un plan de expansiune pentru România, o suplimentare a capacităţii cu 30-40% pentru a acoperi cererea din piaţă, dar din cauza pandemiei şi a unor motive operaţionale investiţia din 2020 a fost amânată pentru 2021. Investiţia a fost estimată la 15 mil. euro, potrivit unor informaţii furnizate anterior de oficialii companiei. 

În România compania produce cabluri de fibră optică, cabluri telecom din cupru, cabluri pentru voltaj mare, mai puţin cele submarine pe care le produce în Italia, Finlanda şi Olanda. Prysmian produce inclusiv cabluri pentru încărcarea maşinilor electrice. Compania vinde cabluri inclusiv către Mercedes-Benz, BMW, Bosch sau Land Rover, potrivit unor informaţii anterioare.

Fabrica de fibră optică de la Slatina are un design modular, care poate fi uşor extins în cazul în care ar fi nevoie, fiind amplasată în interiorul parcului industrial Slatina Milcov. Atenţia grupului italian Prysmian faţă de România oferă ţării oportunitatea de a se afla în centrul unei industrii puternice din punct de vedere tehnologic, cu produse extrem de competitive. În 2018, Prysmian Group a achiziţionat grupul american General Cables, devinind astfel liderul mondial în producţia de cabluri.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO