Companii

Fabrica de medicamente Zentiva ar putea ajunge la o companie din India, la fel ca Terapia Cluj

Fabrica de medicamente Zentiva ar putea ajunge la o...

Autor: Georgiana Mihalache

14.03.2018, 00:07 1606

♦ Torrent Phar­ma­ceu­ticals vrea să cumpere divizia de generice a Sanofi care include şi operaţiunile din România.

Divizia de generice a francezilor de la Sanofi, care cuprinde fabrica de me­dicamente Zentiva, inclusiv cea din Ro­mânia (fosta Sicomed), este curtată de compania indiană Torrent Phar­ma­ceu­ticals Ltd, care oferă 2 miliarde de euro pentru a cumpăra compa­niile de generice din grupul Sanofi. Astfel, încă o fabrică de medicamente locală ar putea ajunge în curtea unor proprietari din India, după ce Terapia Cluj a ajuns la acţionari indieni în 2006. Divizia de generice a Sanofi a fost pusă la vânzare încă din 2016.

„Putem confirma că am primit scrisori de interes pentru achiziţia diviziei europene de generice din partea unor investitori strategici şi financiari. Sanofi nu dezvăluie detaliile pregătirii cesiunii, iar compania nu va comenta mai multe la acest nivel”, au spus reprezentanţii Sanofi pentru ZF.

Zentiva a raportat pentru 2016 o cifră de afaceri de 415,72 milioane de lei, în creştere cu 5% faţă de 2015 şi un profit net de 72,4 milioane de lei, faţă de 46,19 milioane de lei în anul precedent. Printre medicamentele produse de Zentiva şi puse pe piaţa românească se numără Antinevralgic, un analgezic, sau Dicarbocalm, folosit în afecţiunile gastrice.

Piaţa românească de medicamente atrage interesul companiilor indiene, în contextul în care în plină criză a lipsei dozelor de imunoglobuline, România a primit o ofertă de 10.000 de doze din partea companiei indiene Reliance Lifescience, prin distribuitorul său din România. Agenţia Medicamentului a precizat însă că originea non-europeană a medicamentului nu poate oferi garanţii de siguranţă.

Şi Torrent Pharma activează deja în România din 2010 prin subsidiară, însă afacerile pe piaţa românească au scăzut pentru producătorul indian de la 81 mil. lei, la 36 mil. lei în 2016, potrivit informaţiilor publice.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO