Companii

Fabrica de mobila Natuzzi de 15 milioane de dolari la Baia Mare

21.05.2001, 00:00 198



Natuzzi, una dintre cele mai mari companii producatoare de canapale din piele din lume, va construi o fabrica de mobila cu o suprafata de 30.000 mp la Baia Mare. Investitia este estimata la 15 milioane de dolari, au anuntat oficialii companiei la sfarsitul saptamanii trecute.



Compania a achizitionat deja un teren de 200.000 mp in Baia Mare, iar constructia fabricii va incepe in luna iulie a acestui an, finalizarea ei fiind estimata la sfarsitul lui 2002.

In momentul in care va functiona la capacitate totala, fabrica va avea 600 de angajati si va produce 600 de scaune zilnic pentru linia de productie Italsofa. Italsofa - o gama de produse promotionale - a fost lansata toamna trecuta, la Expozitia Internationala de Mobila de la High Point, California.

Prin aceasta noua gama de produse, compania tinteste segmentul produse cu preturi mai mici (low-priced) pe piata mondiala de mobila.

La inceput, fabrica va produce rame de mobila, semi-finisate, pentru a furniza materia prima necesara altor unitati de productie ale companiei care fac canapele si scaune. Piata principala de desfacere a acestui tip de produse, care vor fi vandute sub numele Italsofa, este cea europeana.

"Noua noastra fabrica de la Baia Mare ne ofera un acces mai bun la lemn, una dintre principalele materii prime ale produselor noastre.

Pana acum, am importat mari cantitati de lemn din cateva tari est europene. In afara de faptul ca va oferi un acces direct la lemn, estimam ca prin construirea aceastei fabrici vom reduce si costurile de productie ale materiilor prime" a spus Pasquale Natuzzi, presedinte si director general al companiei.

Investitia din Romania este ultima dintr-o serie de investitii majore in construirea de noi linii de productie. Aceasta politica de investitii a fost lasata la mijlocul anului trecut.

De atunci, Natuzzi a inceput constructia a patru noi fabrici: doua in Italia (la Ginosa si Laterza), una la Shanhai in China si alta la Salvador de Bahia in Brazilia.

"Orice investitie straina in industria lemnului, mai ales daca are o valoare asa mare ca aceasta, e binevenita. Eu nu am nici o informatie referitoare la intentiile acestei companii de a investi in Romania, dar stiu ca Natuzzi este o companie de talie mondiala", a comentat informatia Aurel Rizea, presedintele executiv al Asociatiei Producatorilor de Mobila din Romania.

Compania Natuzzi a fost fondata in 1959 de Pasquale Natuzzi. Grupul are ca domenii de activitate design-ul, producerea si comercializarea de mobila de lux, tapitata cu piele. Natuzzi este cel mai mare producator din domeniul mobilei din Italia si lider mondial in domeniul mobilei tapitate.

Compania lucreaza numai pe baza de comanda si are o gama de 400 de modele de mobilier (scaune, canapele, fotolii, fotolii-pat). Fiecare dintre aceste 400 de modele poate fi tapitat cu unul dintre cele 480 de materiale (piele, tesaturi sau micro-fibre).

90% din productia companiei este exportata in 123 de tari de pe cinci continente. Produsele sunt vandute in circa 13.000 de puncte de vanzare care apartin de reteaua celor 98 de reprezentanti independenti.

In Italia, produsele sunt comercializate prin intermediul unei retele de 110 magazine, cu numele Divani&Divani. In alte patru tari (Grecia, Spania, Portugalia si Venezuela), reteaua de magazine Divani&Divani (marca proprietate a grupului Natuzzi) este alcatuita din 32 de astfel de puncte de vanzare.

La sfarsitul anului 1998, compania avea 3.492 de angajati, cu o medie de varsta de 30 de ani.

In 2000, Natuzzi a avut o cifra de afaceri de 635 de mil. de $, cu 6% mai mult fata de 1999, cand a avut vanzari de 600 mil. de $. Desi profitul brut a avut aceeasi valoare (242 mil. de $), profitul net a inregistrat o scadere de la 87 mil. de $, in 1999, la 73 mil. de $ in 2000. Compania este listata la bursa din New York din mai 1993.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO