Companii

Fabrica de mobila Samus Mex din Dej a raportat vanzari in scadere cu 19%

17.03.2009, 14:28 1333

Producatorul de mobila Samus Mex din Dej, parte a grupului Mobexpert, a realizat anul trecut o cifra de afaceri de aproximativ 8,7 mil. euro (30,48 mil. lei), in scadere cu peste 19% in euro si 12% in lei fata de anul precedent. Compania a obtinut in 2007 o cifra de afaceri de peste 10,36 mil. euro (34,21 mil. lei).

"Principala cauza a scaderii vanzarilor companiei noastre anul trecut a fost volumul mic de comenzi la export. Evolutia cifrei de afaceri din acest an va depinde de produsele noi lansate pe piata interna, politica fiscala si bancara, de piata de desfacere externa de la care asteptam in cel mai bun caz o stagnare fata de anul trecut. Trebuie tinut cont in aceasta perioada de utilizarea eficienta a resurselor interne, productivitatea muncii, optimizarea controlului asupra stocurilor atat de materii prime si materiale cat si de produse finite, exploatarea eficienta a echipamentelor tehnologice, controlul asupra consumului de energie electrica si termica", a declarat pentru ZF Transilvania Mihail Gidei, directorul general al companiei Samus Mex.
La inceputul anului trecut, oficialii Samus Mex estimau pentru anul 2008 o usoara crestere a vanzarilor de pana la 5%, fata de valoarea inregistrata in anul precedent. In 2007 firma din Dej a inregistrat o scadere de peste 8% a indicatorilor financiari fata de anul 2006, cand afacerile Samus Mex au ajuns la aproximativ 11,1 mil. euro (peste 37 mil. lei).
Vanzarile companiei clujene din ultimii doi ani au fost influentate pe langa reducerea volumului de vanzari la export si de majorarea continua a preturilor la materiile prime si materialele utilizate in procesul propriu de productie.
"Piata mobilei din Romania este afectata puternic de actuala conjunctura interna si internationala. Scaderile pronuntate ale vanzarilor sunt evidente pentru toti jucatorii de pe piata, cele mai afectate companii vor fi probabil firmele cu oferte mai putin variate si pozitionate pe nivelul economic, unde concurenta este extrem de intensa", a spus Mihail Gidei.
Daca in 2007 62,5% din productia realizata de firma din Dej a fost pentru piata externa, iar in 2006, ponderea exportului Samus Mex era de peste 73% din totalul cifrei de afaceri a companiei, anul trecut oficialii companiei clujene anuntau o crestere a productiei pentru piata interna in detrimentul exportului.
Capacitatea de productie medie lunara a companiei din Dej a fost anul trecut de peste 700.000 de euro (2.519.497 lei), iar pentru anul in curs conducerea Samus Mex estimeaza o productie medie lunara de aproximativ 500.000 de euro (1.975.000 lei). Compania Samus Mex produce mobilier rustic francez Louis Philipphe, mobilier modern din panouri din PAL furniruite, diverse modele de sufragerii, dormitoare, mic mobilier, articole din lemn pentru holuri si cabinete de lucru.
Produsele fabricate de compania clujeana sunt comercializate in Franta, Bulgaria si Ungaria, iar in Romania vanzarile Samus Mex se deruleaza in cadrul retelei Mobexpert prezenta in intreaga tara. Compania produce in prezent cantitati mici de mobilier si pentru diverse hoteluri din Romania.
Compania Samus Mex S.A. a fost privatizata in anul 1990, iar din 1996 firma a fost achizitionata de catre S.C. Mobexpert S.R.L. Bucuresti si face parte in prezent din Mobexpert Group Bucuresti.
Potrivit celor mai recente raportari, Dan Sucu actionarul majoritar al firmei din Dej si directorul general al grupului Mobexpert, are o participatie de 88,89%, restul de 11,11% din actiuni aflandu-se in posesia diferitelor persoane fizice.
Numarul de angajati Samus Mex este de 453 de persoane, cei mai importanti competitori fiind IKEA, Elvila si Silvarom.
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO