Fabrica Ursus din Cluj este demolată

18 apr 2013 Autori: Ioana David , Laurentiu Cotu

Fosta fabrică de bere Ursus de la Cluj, cu o istorie de 135 de ani, este în această perioadă demolată de către proprietari, gigantul sud-african de bere SABMiller, iar berea cu acest nume a ajuns să fie produsă la Timişoara, Braşov şi Buzău.

În aceste condiţii, România a rămas cu doar 20 de berării, după ce în 2004 avea 125 de centre de producţie, şi devine singura ţară din regiune în care nu­mă­rul fabricilor de bere este în scădere. Spre comparaţie, în Cehia, Bulgaria, Polonia şi Ungaria  numărul lor a rămas constant în ultimii ani sau chiar a crescut, accentul fiind pus pe microberării.

Demolarea clădirilor unde a func­ţionat una dintre cele mai vechi fabrici de bere din România a fost demarată încă de la începutul lunii trecute, în condiţiile în care Ursus Breweries a primit undă verde de la Primăria ora­şului Cl­­uj-Napoca.

Decăderea şi apoi dispariţia acestui simbol al oraşului Cluj a venit în luna noiembrie 2010, când Ursus a închis fabrica din Cluj, unitate care, potrivit companiei, avea costuri mari de operare. Brandul Ursus avea înainte de criză vânzări anuale de 1,4 mil. hectolitri, adică aproape 10% din piaţa de bere.

 

 

 

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 18.04.2013

 
Cuvinte cheie:
bere
, ursus
, fabrica
, demolare
Vizualizari:
Printeaza
Momentan sunt 2 comentarii Comenteaza si tu
Comentarii (2):
g - 22 aprilie 2013, 13:47

Ursus era un simbol al Clujului, de asta. Ce ai zice daca productia TImisoreana ar fi produsa in Cluj. Oricum asta e globailizarea. Politicienii si cei mari distrug o tara ca sa o ridice din nou din banii notri.Ruine.

Realistu' - 18 aprilie 2013, 10:31

Eu nu stiu ce vechime adica traditie au fabricile de bere din Brasov sau Buzau, dar sa spui ca Ursus "a ajuns" sa fie produsa la Timisoara, ca si cind asa ceva e degradant ptr Ursus, mi se pare o doza crasa de subiectivism daca nu inconstienta. Ptr ca producerea la Timisoara a berii Ursus nu e o rusine ci o adevarata onoare ptr brandul clujean, intr-o fabrica cu 160 de ani mai in virsta decit cea de la Cluj. D-na David, d-le Cotu, reveniti-va, Ursus se va produce in cea mai veche fabrica de bere din Romania !! Ce altceva mai onorant decit asta vreti ptr Ursus ??

Campurile marcate cu rosu nu sunt valide!

Comentariul a fost adaugat si va aparea dupa ce va fi moderat!

Comentariile vor fi publicate doar după moderarea acestora de către redactori. Nu vor fi publicate comentariile care conţin injurii, un limbaj licenţios, instigare la încălcarea legii, la violenţă sau la ură, precum şi acuzaţii fără acoperire. De asemenea, pentru o mai bună comunicare, vă rugăm să oferiţi o adresă de mail validă. Vă mulţumim!

zf.ro
Abonează-te la Închide