Fabricile de textile au exportat produse de peste 5,7 mld. euro

Secțiune susținută de Medlife Logo

6 feb 2015 Autor: Cristina Rosca

Cei mai mari cinci exportatori de textile, Productie Zarah Moden (haine), Rieker România (încălţăminte), Raffaello shoes factory (încălţăminte), Rosko textil (textile) şi ara Shoes România (încălţăminte), toţi cu acţionariat străin, au aproape 4.000 de angajaţi şi afaceri în 2013 de peste 1 mld. lei (240 mil. euro).

În top 500 exportatori din economie există 79 de producători de textile cu un total de peste 38.000 de angajaţi şi afaceri de 7 mld. lei, arată o analiză a ZF pe baza datelor de la INS aferente primelor zece luni din 2014.

„România trebuie să facă un salt mai mare şi să atragă investiţii în servicii sau în produse cu un VAB mare pe care apoi să le exporte“, spune analistul economic Laurian Lungu.

Industria textilă contribuie cu 11% la exporturile României şi a pierdut în ultimul deceniu primul loc în favoarea industriei auto şi a componentelor auto. La un total al exporturilor estimat anul trecut la 52 mld. euro, croitorii români au trimis peste graniţă produse în valoare de 5,7 mld. euro, potrivit estimărilor ZF. La începutul anilor 2000 fabricile de confecţii erau responsabile de o treime din exporturile ţării. La momentul acela exporturile erau însă de doar 11,3 mld. euro, de 4,6 ori mai mici decât cele estimate pentru 2014.

Continuarea pe ZFCorporate

ZF Corporate este serviciul de business intelligence al Ziarului Financiar. Pentru a putea avea acces la informatii trebuie să vă abonaţi la ZF Corporate sau la unul din cele 12 fluxuri ale sale, profilate pe sectoare de activitate (Bănci, Retail, Agricultură, Energie şi altele) - vezi prezentarea video a ZFCorporate. Detalii de abonare la ZF Corporate: Alexandru Matei (tel. fix: 0318.256.286) sau trimiteţi un email cu datele dumneavoastră de contact prin care solicitaţi informaţii şi abonare la adresa alexandru.matei@zf.ro. Veţi fi contactat în maximum o oră.

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 06.02.2015

*MedLife susține informarea și educarea ca sursă principală de dezvoltare a unui business sănătos. De aceea, recomandăm informarea continuă cu ajutorul articolelor din secțiunea Companii!

 
Cuvinte cheie:
Fabricile de textile au exportat produse de peste 5
, 7 mld. euroFabricile de textile
, exporturi
, haine
, incaltaminte
, exportatori
, angajati
, ins
, productie
, contributie
Vizualizari:
Printeaza
zf.ro
Abonează-te la Închide