Companii

Fabricile româneşti fac bani din "exportul de fum"

Autor: Pro TV

20.12.2010, 11:29 47

Criza a făcut din România unul dintre cei mai importanţiexportatori de fum din Europa. Multe fabrici româneşti au redusproducţia şi au rămas cu milioane de certificate verzi care le daudreptul la emisii poluante în atmosferă şi sunt valoroase.

Numai în 2011 statul va câştiga un miliard şi jumătate de eurodin vânzarea acestor documente.

Altădată mândria ţării, coloşii din industrie nu mai producnimic, însă nici nu poluează, iar acest lucru poate fi şiprofitabil. Fiecare tonă de dioxid de carbon care nu este emisă înaer poate fi vândută la bursă pe bani buni.

Mihai este un broker de certificate verzi. Spune că nu vindefum, ci doar intermediază tranzacţionarea lui. Pentru fiecare tonăde dioxid de carbon, adică fiecare certificat verde, câştigă uneuro.

Cu cinci euro mai puţin decât preţul de pe piaţă. Este deînţeles, din moment ce companiile din România primesc în fiecare an70 de milioane de certificate verzi.

Şi Guvernul vrea să intre pe piaţă: are 300 de milioane decertificate nefolosite pentru care ar putea încasa un miliard şijumătate de euro.

Sursa: www.stirileprotv.ro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO