Companii

Fabricile Zentiva din România au produs peste 162 milioane cutii de medicamente în 2021, în creştere cu 13%. Peste 60% din producţie a mers la export

Fabricile Zentiva din România au produs peste 162...

Autor: Cristina Bellu

05.04.2022, 12:51 210

Grupul Zentiva, principalul producător de medicamente generice din România şi a treia cea mai mare companie farmaceutică din piaţa locală, a scos anul trecut pe porţile fabricilor din Bucureşti - Zentiva S.A. şi Labormed – Pharma S.A, 162 milioane de cutii medicamente, faţă de volumul de 144 milioane înregistrat în 2020, echivalentul unei creşteri de aproape 13%, arată datele transmise de companie într-un comunicat.

În 2019, înainte de preluarea fabricii Labormed, Zentiva a produs 105 milioane de cutii de medicamente în unitatea care continuă să reprezinte o pondere de peste 80% din totalul de medicamente produse de Grupul Zentiva pe plan local.

Pentru al doilea an consecutiv, formele solide au înregistrat cele mai ample creşteri ale volumului de producţie, pentru unele dintre cele mai cerute şi utilizate medicamente, precum metamizol (Algocalmin), paracetamol si acid acetilsalicilic, situaţie determinată în principal de continuarea pandemiei Covid-19.

Acestora li se adaugă evoluţia în producţie pentru moleculele tamsulosin (urologie) şi bisoprolol (afecţiuni cardiovasculare), datorită livrărilor pe pieţe externe precum Germania şi Marea Britanie.

De altfel, Zentiva exportă din România către 34 de ţări dintre care Germania, Franţa, Marea Britanie, Cehia, Polonia, şi mai nou Iordania, Armenia şi Kosovo, aproximativ 63% din producţia în volume realizate în ţară fiind alocată exporturilor.

„Continuăm un ciclu lung de creştere anuală record a producţiei de medicamente în România ca urmare a consecvenţei de a investi în extinderea capacităţii de producţie şi de a majora exporturile. După preluarea Labormed, adăugăm ca factor de creştere şi programele de eficientizare internă”, spune Margareta Tănase, Director Operaţiuni Industriale Zentiva România.

Ea precizează că în cadrul operaţiunilor din România a fost demarat un amplu proiect de reorganizare prin echipe autonome dedicate, responsabile de fluxul de producţie de la începutul procesului de fabricaţie şi până la produsul finit.

„Acest mod de organizare ne va permite să păstrăm gradul de competitivitate în piaţă printr-un cost de productie optim, să menţinem calitatea produselor şi să eficientizăm timpii de fabricaţie”, adaugă Margareta Tănase.

În România grupul Zentiva reuneşte companiile ZENTIVA S.A., Labormed-Pharma S.A., Labormed Pharma Trading S.R.L. (fost Alvogen România S.R.L.), Be Well Pharma S.R.L. şi Solacium Pharma S.R.L., aceasta din urmă fiind distribuitor de suplimente alimentare, dispozitive medicale şi OTC.

Grupul este un furnizor major de medicamente generice care acoperă peste 15 arii terapeutice.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO