Companii

Fac un milion de euro din pasiunea consumatorilor de jocuri video

Fac un milion de euro din pasiunea consumatorilor de...

Autor: Florin Casota

02.02.2016, 00:02 955
Antreprenorul Daniel Tămaş a fondat în 2007, alături de colegul său de bancă din liceu Tudor Rad, compania Idea Studios, la Cluj, care a ajuns astăzi la afaceri de 1 milion de euro, pariind pe „pofta“ tot mai mare a consumatorilor pentru jocuri video.

Cei doi au pornit la drum cu un joc ce presupunea aplicarea de machiaj unei păpuşi şi au ajuns să facă jocuri pentru telefoane mobile. Acum ei pariază pe jocuri care se adresează unui public mai matur, cu acces la un card de cumpă­rături pentru astfel de produse.

Daniel Tamaş şi Tudor Rad au pornit studioul în 2007, dar nu pentru a dezvolta jocuri, ci pentru a avea o formă profesională şi legală prin care să factureze munca de freelance pe care o făceau în web design & development şi consultanţă. La scurt timp însă, au descoperit că există cerere pentru jocurile online destinate copiilor, deci o oportunitate de business. „Deşi nu aveam buget, am început timid să contactăm publisheri mari care aveau nevoie de astfel de conţinut. În momentul în care aceştia ne-au publicat câteva jocuri şi ne-au picat serverele din cauza numărului mare de accesări, ne-am dat seama că există un potenţial extraordinar pe această piaţă“, spune Daniel Tamaş. Ulterior, sub umbrela Idea Studios au apărut companiile Transylgamia şi Jellycs, cu scopul de a se extinde pe noi segmente de business. În 2014, cele trei companii au avut împreună o cifră de afaceri de aproape un milion de dolari şi au reuşit să menţină un profit constant, care a fost reinvestit în cele trei companii în proporţie de 70-80%.

Piaţa locală a jocurilor este dominată de cinci mari producători de jocuri - Ubisoft, EA Games, Gameloft, King şi MavenHut -, care au înregistrat anul trecut venituri totale de aproximativ 89 de milioane de euro, dar şi de studiouri locale, precum Amber, care a ajuns anul trecut la venituri de 6 milioane de euro.

 

Citiţi interviul integral cu cei doi antreprenori în ediţia din această săptămână a revistei Business Magazin.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO