♦ Societatea de Administrare a Participaţiilor în Energie (SAPE) a fost constituită prin procesul de divizare a Electrica şi a fost înregistrată la Registrul Comerţului pe data de 07.05.2014 ♦ Obiectivul SAPE era monitorizarea modului de îndeplinire a obligaţiilor din procesele de privatizare încheiate de Electrica, dar între timp compania şi-a diversificat activităţile cu focus pe zona de producţie de energie ♦ SAPE are 51 de salariaţi, plătiţi cu un salariu mediu net de 6.266 de lei.
De la partea de administrare a participaţiilor pe care statul le mai avea în foste filiale ale Electrica, SAPE se concentrează acum pe zona de producţie de energie şi are deja câteva proiecte puse în funcţiune. Principalele participaţii pe care SAPE le administrează în acest moment sunt Titan Power (67,3%), Indra Soluciones Tecnologias de la Informacion România (49%), PPC Energie (37%), Reţele Electrice Dobrogea (24,9%), Reţele Electrice Banat (24,87%), Fondul de Investiţii în Energie Kazah-România (20%), PPC Energie Muntenia (10%) şi Reţele Electrice Muntenia (10%).
„Înfiinţarea societăţii Titan Power se numără printre investiţiile principale ale SAPE, alături de investiţiile în proiecte de producţie a energiei electrice din surse regenerabile, respectiv: două parcuri eoliene, CEE Horia (jud. Constanţa), cu o capacitate de 7,5 MW, şi CEE Curcubăta (jud. Alba), cu o capacitate de 15 MW, 2 parcuri fotovoltaice, Dârvari 1, cu o capacitate de 5 MW şi, recent inaugurat, Dârvari 2, având aceeaşi capacitate instalată, la care se adaugă 1 MW, capacitate de stocare în baterii, în Valea Călugărească. Parcurile eoliene şi fotovoltaice duc la o capacitate instalată de peste 30 MW“, spun reprezentanţii SAPE. Potrivit acestora, planul este de a continua achiziţia de centrale regenerabile deja în funcţiune sau aflate la stadiul ready to build (RTB).