Companii

Cum să faci să nu procesezi. Roşiile se strică vara pe câmp, iar România importă suc de roşii şi ketchup de 20 mil. euro. „Avem supraproducţie în sezon, dar puţine ferme pot livra roşii pentru industrie“. România se află pe locul trei în UE la suprafaţa cultivată cu roşii şi în primii zece la producţia realizată

Autor: Florentina Niţu

13.01.2023, 17:20 585

 ♦ Teoretic, producţia proprie ar putea acoperi 90% din consum, dar vara multe roşii rămân neculese pe câmp, se strică în pieţe sau sunt aruncate la gunoi ♦ Astfel, „supraproducţia“ ne costă 20 mil. euro, sumă pe care o plătim pentru suc de roşii şi ketchup din Italia sau Polonia.

România a importat suc de roşii şi ketchup de 18,5 milioane de euro în 2021, valoare cu 20% mai mare decât în anul precedent, arată datele Eurostat, biroul european de statistică. În acelaşi an, valoarea exportului de suc de roşii şi ketchup a fost de 1,65 milioane de euro, de peste zece ori mai mică decât cea a exportului. De ce?

„Cererea din România este destul de mare pentru suc de roşii şi ketchup, dar problema este că nu avem materie primă pentru proce­sare, astfel că im­portăm. În plin sezon avem supraproducţie, însă de roşii pentru consum, nu pentru industrie. Diferenţa este că cele pentru consum au un brix mai mic, adică mai puţină pulpă. Noi luăm roşii, în general, din România, dar nu sunt multe ferme şi avem nevoie de 50-60 de tone/sezon“, spune Alin Chiţu, administratorul companiei Focus TDR, care deţine o fabrică de conserve în localitatea Scorniceşti (judeţul Olt) de peste 20 de ani. sFocus TDR produce conserve sub brandul propriu pe care le vinde în magazine mici, tradiţionale, dar produce şi mărci private pentru retaileri.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO