Companii

Facturile clienţilor GDF din mai multe judeţe nu vor mai putea fi plătite la ghişeele Poştei

Foto: Octav Ganea

Foto: Octav Ganea

Autor: Carol Dan

01.12.2015, 00:04 289

Facturile la gazele naturale ale clienţilor companiei Engie (fosta GDF SUEZ Energy România), subsidiară a grupului fran­cez cu acelaşi nume, nu vor mai putea fi plătite la ghişeele Poştei Române, controlată de stat.

Distribuitorul de gaze naturale şi electricitate a anunţat că acest serviciu este suspendat din cauza nerespectării de către Poşta Română a obligaţiilor contractuale. Această decizie îi va afecta pe consumatorii din Bucureşti şi judeţele Braşov, Gorj, Covasna, Ilfov, Ialomiţa, Tulcea şi Giurgiu.

„Dacă totuşi alegeţi, din propria iniţiativă, serviciile de plată ale Poştei Române, vă rugăm să luaţi în considerare că serviciul respectiv nu mai este oferit gratuit“, se arată într-o notificare trimisă de Engie (GDF SUEZ Energy România) clienţilor săi. Compania precizează că există varianta plăţii acestor facturi în alte peste 13.000 de puncte, prin partenerii săi comerciali şi bancari.

Reprezentanţii Poştei Române nu au putut fi contactaţi pentru informaţii supli­mentare legate de acest subiect.

„Poşta Română,  fiind în imposibilitatea de a onora obligaţiile contractuale, a sistat progresiv, din proprie iniţiativă, posibilitatea achitării facturii de gaze naturale emise de ENGIE. Încetarea acestei relaţii de colaborare nu afectează în niciun fel clienţii GDF SUEZ Energy România“, a comunicat compania la solicitarea Ziarului Financiar.

Totodată, din 1 noiembrie Banca Transil­va­­­nia a decis închiderea canalului de încasare a fac­­turilor prin casieriile proprii, potrivit dis­tri­buitorului de gaze. Plata facturilor la gaze se poa­­te face în continuare la ghişeele mai mul­tor bănci. Poşta Română este deţinută de statul ro­mân, prin Ministerul pentru Societatea In­for­­­ma­ţională, în proporţie de 75%, şi de Fon­dul Proprietatea (FP), cu un pachet de 25%.

Compania deţine cea mai mare reţea de distribuţie la nivel naţional, însemnând peste 80% din totalul subunităţilor poştale care ope­rează în prezent în România. Poşta Română se aşteaptă în acest an la un profit brut de 1,6 mil. lei, în scădere cu 95,7% faţă de câştigul de anul trecut.

Poşta anti­cipează că va înregistra un profit de doar un leu din fiecare 1.000 de lei obţinuţi ca veni­turi. Veniturile totale prevăzute în bu­ge­tul pentru acest an de 1.179 mld. lei (262 mil. euro), cu 1,4% mai mici decât realizările anului 2014.

GDF SUEZ Energy România are peste 1,5 mil. clienţi şi aproximativ 3.700 de angajaţi.

Compania are activităţi de furnizare de gaze şi electricitate, distribuţie de gaze, servicii tehnice pentru instalaţiile de gaze şi centrale termice, respectiv producţie de electricitate. Anul trecut, compania a raportat un profit net de 443 mil. lei (99,7 mil. euro), apropiat de cel din 2013, la o cifră de afaceri de 4,33 mld. lei (976,8 mil. euro), în creştere cu 5%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO