Companii

Familia primarului din Botoşani a vândut 1.400 ha americanilor de la Anholt Investment

Familia primarului din Botoşani a vândut 1.400 ha americanilor de la Anholt Investment

Foto: Octav Ganea

Autor: Ioan Dornescu

03.08.2015, 00:07 5993

Compania Multiagra din Vlăsineşti, fondată de Gheorghe Portariuc, tatăl primarului din Botoşani, a fost preluată de fondul de investiţii american Anholt Invest­ment, prin subsidiara Southern Harvest Partners într-o tranzacţie estimată la câteva milioane de euro. 

Americanii îşi consolidează prin această tranzacţie portofoliul din judeţul Botoşani, la un an distanţă după achiziţia fermelor Agraria Nord şi Arland, care exploatau cumulat 6.000 de hectare de teren arabil, pentru 11 milioane de euro.

Înfiinţată în 1998, Multiagra exploatează în prezent 1.460 de hectare, iar producţia de grâu, floarea-soarelui, seminţe de dovleac, soia, rapiţă şi porumb pe care o realizează merge în principal la export, destinaţiile de anul trecut fiind Germania şi Ungaria.

Fostul proprietar al Multiagra, care mai deţine o afacere în comerţ, spune că deocamdată nu vizează businessuri noi, alte investiţii viitoare depinzând de evoluţia economică. El susţine că agricultura poate fi o afacere profitabilă, dar acuză lipsa de susţinere a fermierilor din partea statului.  Ovi­diu Portariuc (38 de ani), fiul lui Gheorghe Por­tariuc, este primarul oraşului Botoşani din 2012, fiind membru PSD.

Preluarea Multiagra este a treia tranzacţie din domeniul agricol anunţată în decurs de o săptămână, după cele prin care grupul irlandez Origin Enterprises a devenit proprietarul distribuitorilor de îngrăşăminte, produse fitosanitare şi seminţe Redoxim Timişoara şi Comfert din Bacău.

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO