Companii

Fara proiecte mari de infrastructura, afacerile Strabag scad cu 27%

Fara proiecte mari de infrastructura, afacerile Strabag scad cu 27%
27.10.2009, 23:23 167

Grupul austriac Strabag, cu afaceri anuale de 13,7 mld. euro in2008, unul dintre principalii constructori de drumuri de pe piatalocala, afirma ca businessul de pe piata romaneasca se va reduce cu27% anul acesta, pana la 200 mil. euro, din cauza reduceriinumarului de proiecte majore in infrastructura.

"Incercam sa pozitionam Strabag SRL- principala subsidiara dinRomania ca o companie locala, care sa lucreze in toate sectoareleconstructiilor, in special in cel de drumuri. Anul acestabusinessul nostru a fost afectat de scaderea numarului de licitatiiorganizate pentru lucrari de infrastructura si pierderea unorlicitatii la care am participat", afirma Diana Klein, responsabilulde comunicare .

Cea mai importanta licitatie la care a participat Strabag anulacesta in parteneriat cu firmele Egis Projects, Eurovia ConstructInternational si Housing & Construction Holding Co. Ltd a fostcea pentru realizarea primului proiect in parteneriat public-privatde pe piata locala, in valoare de 1,5 mld. euro - constructiatronsonului de autostrada Comarnic-Brasov (58 km). Austriecii aufost devansati insa de consortiul Vinci (Franta)- Aktor (Grecia),iar ulterior au depus o contestatie, care a fost respinsa.

Un alt proiect la care Strabag a intampinat probleme a fostconstructia ansamblului rezidential Asmita Gardens din Capitala-dezvoltat de compania indiana Asmita si de fondul de investitiibritanic ECDC, unde austriecii au decis sa inchida santierul inluna aprilie pentru neplata unor restante de 20 mil. euro.

Strabag a realizat anul trecut o cifra de afaceri de 273 mil.euro, prin intermediul companiilor Strabag SRL-care realizeazajumatate din totalul afacerilor-, Drumco Timisoara, ARL Cluj(achizitionata in 2007 cu 5,2 mil. euro) si producatorii demateriale de constructii Carb Brasov si Grandemar Cluj. Grupulaustriac s-a extins agresiv prin investitii dupa anul 2000, insaulterior a redus ritmul achizitiilor, urmand sa reia extinderea inmomentul in care piata va reveni pe crestere.

"Am investit foarte mult in achizitia de companii pe piatalocala, precum si in echipamente si instalatii de productie deasfalt si beton. Sunt inca foarte multe investitii de facut maiales in infrastructura, drumuri, sisteme de canalizare, insa inacest sector depindem de bugetul pe care il va aloca Guvernul",sustine Klein. Strabag are in prezent in derulare doua contracte invaloare de 75 milioane de euro pentru reabilitarea a doua sectoarede drumuri nationale dintre Oradea si Satu Mare.

Grupul austriac a realizat in primul semestru pe piata locala ocifra de afaceri de 66,3 mil. euro, in scadere cu 31,5% fata deperioada similara a anului trecut, in timp ce portofoliul decomenzi s-a restrans cu 16,6%.

AFACERI DE LA ZERO