Companii

Farinsan vrea sa produca energie ca sa-si diminueze costurile

19.10.2008, 20:18 118

Producatorul de fainuri speciale si panificatie Farinsan, care estimeaza afaceri de 16 mil. euro pana la sfarsitul anului, intentioneaza sa investeasca in urmatorii doi ani aproximativ 1,5 milioane de euro in constructia unei centrale eoliene in judetul Giurgiu ca urmare a majorarii costurilor la materia prima.

"O singura centrala eoliana ne-ar asigura independenta energetica. Proiectul va fi demarat atunci cand vom avea certitudinea ca sunt curenti de aer propice pentru obtinerea de energie. Asteptam monitorizarea zonei care va dura mai mult de sase luni", a declarat Ioan Vladu, directorul general al Farinsan.
Reprezentantul companiei a declarat ca nu intentioneaza sa incheie un parteneriat cu un alt producator pentru realizarea acestui proiect, mentionand ca Farinsan detine terenul necesar construirii unei astfel de centrale.
"Calculele noastre arata ca pentru o astfel de investitie sunt necesare circa 1,5 milioane euro si speram ca aproximativ jumatate din aceasta suma sa poata fi obtinuta din fonduri structurale", a adaugat Vladu.
Farinsan nu este singurul jucator din industria alimentara care a anuntat investitii in domeniul energetic pe fondul majorarilor constante ale costurilor la utilitati si ale preturilor materiilor prime. Coca-Cola HBC a anuntat de asemenea la inceputul acestui an ca va finaliza constructia primei unitati locale de productie de energie electrica in primul trimestru din 2009.
Farinsan a finalizat anul trecut cu o cifra de afaceri de 51,5 mil. lei (15,4 mil. euro), in crestere cu aproximativ 50% fata de anul precedent, si o pierdere de peste 378.000 de lei ( circa 113.000 euro), fata de un plus de aproape 194.000 de lei (55.000 euro) in 2006.
In primul semestru al acestui an, producatorul brandului Unopan a inregistrat afaceri de 31,9 mil. lei (circa 8,8 mil. euro), in crestere cu 50% fata de aceeasi perioada a anului precedent, pe fondul majorarii pretului la produsul finit cu 30% si a volumului de vanzari cu 20%.
"Pentru anul 2008 estimam o cifra de afaceri de circa 16 milioane euro. Anul acesta, am reusit sa revenim pe profit, acesta ridicandu-se in luna septembrie la 300.000 euro", a spus directorul general al companiei.
Compania Farinsan, detinuta de cinci actionari din Turcia, a fost infiintata in 1996, dar a inceput productia abia in 1999, avand in prezent aproximativ 180 de angajati. Producatorul detine in prezent 5% din piata de morarit si panificatie pe care are ca principali competitori companiile Dobrogea, Baneasa, Titan, Pambac si Boromir.

 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO