Companii

Farmaciile cu laborator pot produce dezinfectanţi. Paul Negoiţă, managerul farmaciilor Iris Pharm din Buzău: Ne concentrăm să producem dezinfectant de mâini, cererea este foarte mare

Farmaciile cu laborator pot produce dezinfectanţi. Paul...

Autor: Georgiana Mihalache

19.03.2020, 14:03 282

Farmaciile care au păstrat şi partea de laborator şi realizează reţete în unităţile pe care le deţin pot produce şi dezinfectant de mâini, un produs care se găseşte greu în urma creşterii numărului de infecţii cu coronavirus. În acest context, farmaciştii din cele trei unităţi cu laborator ale reţelei regionale de farmacii Iris Pharm din Buzău produc dezinfectant de mâini, iar managerul unităţilor spune că a crescut cererea.

„Ne concentrăm pe realizarea de dezinfectant de mâini, substanţa activă este alcoolul etilic de 96 de grade, la care adăugăm şi alte ingrediente, glicerina, după o reţetă recomandată de Organizaţia Mondială a Sănătăţii. Cererea este foarte mare, farmaciştii au stat şi 12 ore pentru a fabrica, reţetele trebuie făcute de farmacişti”, a spus pentru ZF Paul Negoiţă.

Dezinfectantul produs în farmaciile Iris Pharm este ambalat în flacoane de 200 ml şi poate fi realizat pe loc. Totuşi, în contextul creşterii cererii, şi materiile prime sunt mai greu de găsit. Un flacon de 200 ml costă circa 30 de lei. În comparaţie, înainte de izbucnirea pandemiei de coronavirus, gelul dezinfectant Touch în magazine şi farmacii costa în medie 10 lei pentru 60 ml.

„Farmaciile cu laborator au un rol important, este o întoarcere către farmaciile tradiţionale”, a mai spus Paul Negoiţă.

Iris Pharm are trei farmacii cu laborator în Buzău. În piaţă, farmaciile antreprneorilor locali la nivel regional au păstrat o parte dintre unităţi cu receptură, iar farmaciştii prepară reţete.

În ceea ce priveşte marii jucători, patru dintre cele mai mari reţele de farmacii au în total 77 de unităţi cu laborator în care prepară medicamente, la un total de 2.000 de puncte de vânzare, potrivit unei analize ZF. O reglementare din 2010 a permis farmaciştilor să renunţe la partea de laborator, iar dezvoltarea medicamentelor şi cererea scăzută din partea medicilor au determinat marii jucători să nu mai investească într-o receptură de farmacie.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO