Companii

Farmexpert a trecut pragul de 400 mil. euro afaceri şi continuă investiţiile

Farmexpert a trecut pragul de 400 mil. euro afaceri şi continuă investiţiile

Iulian Trandafir, directorul executiv al Farmexpert: Piaţa va fi impredictibilă în 2012, ca de obicei. Probabil va exista o creştere a pieţei totală între 5 şi 10%, dar nu putem estima cu exactitate cât din această creştere se va datora comerţului paralel (fenomenul prin care medicamentele sunt cumpărate din ţară şi revândute în statele în care preţurile sunt mai mari - n. red.) şi cât creşterii consumului intern.

Autor: Ioana David

05.03.2012, 17:44 2517

Distribuitorul de medi­ca­mente Farmexpert, con­trolat de nemţii de la ANZAG, a înregistrat anul trecut o creştere a cifrei de afaceri de 12%, ceea ce, potrivit calculelor ZF, a dus businessul companiei la apro­ximativ 1,71 miliarde de lei (403 milioane de euro). În 2010 compania a avut un rulaj de 1,52 miliarde de lei (362 milioane de euro).

"Estimăm o creştere a cifrei de afaceri (în 2012 - n. red.) peste nivelul estimat al creşterii pieţei de distribuţie. Pentru realizarea bugetului am luat în calcul un curs de 4,33 lei pentru un euro", a spus Iulian Trandafir, directorul executiv al companiei.

Trandafir a revenit pe această poziţie în urmă cu un an, după ce renunţase la acelaşi job în ianuarie 2008.

În trecut, Trandafir a deţinut şi 10% din acţiunile Farmexpert pe care le-a vândut în 2006 către grupul german ANZAG (Andreae-Noris Zahn).

Cel mai mare pachet a fost vândut însă de Eugen Banciu, care, potrivit ulti­melor date dis­po­nibile, deţine acum 40% din ac­ţiunile dis­tri­buitorului, numărul doi pe piaţa de profil.

O nouă tranzacţie în farma?

Banciu se gândeşte să mai vândă din acţiuni, după cum reiese dintr-un raport recent al nemţilor de la ANZAG, care deţin 60% din titlurile Farmexpert. Astfel, în octombrie 2011, Banciu şi-a informat partenerii că vrea să-şi exercite o parte din opţiunea put (put option) în 2012 şi intenţionează să vândă aproximativ 20% din acţiunile sale. Tranzacţia ar putea să aibă loc în februarie/martie 2012.

Opţiunea put se referă la înţelegerea potrivit căreia proprietarul unui activ sau al unei companii are dreptul (dar nu şi obligaţia) să vândă la un anumit preţ într-o anumită perioadă de timp.

Banciu a fost primul antreprenor român din distribuţia de medicamente care a vândut după ce în 2006 a bătut palma cu grupul ANZAG, nemţii preluând 60% din acţiunile companiei.

Compania şi-a bugetat în acest an investiţii de 7,5 milioane de euro, bani care se vor concretiza în depozite şi dotări specifice.

"Piaţa va fi impredictibilă în 2012, ca de obicei. Probabil va exista o creştere a pieţei totală între 5 şi 10%, dar nu pu­tem estima cu exactitate cât din această creştere se va datora co­merţului paralel (fenomenul prin care medicamentele sunt cumpărate din ţară şi revândute în statele în care preţurile sunt mai mari - n. red.) şi cât creşterii consumului intern", a mai spus Iulian Trandafir.

În legătură cu atingerea pragului de jumătate de miliard de euro, Banciu spunea în octombrie 2011 că există premisele ca Farmexpert să atingă acest nivel, nu a spus când, ci doar că depinde de piaţă.

Cine deţine de fapt Farmexpert

Eugen Banciu a fondat Farmexpert în 1996, iar zece ani mai târziu grupul ANZAG prelua un pachet de 60%, în prima tran­zacţie din distribuţia locală de medicamente.

Compania germană este deţinută la rândul său de britanicii de la Alliance Boots, cu activităţi atât în industria de medi­ca­mente, cât şi în cea a pro­duselor de fru­museţe.

Mai departe, Alliance Boots este controlată de fondul de investiţii KKR.

Piaţa locală de medicamente se ridică la aproximativ 2,5 miliarde de euro, iar cei mai importanţi jucători din distribuţie sunt Mediplus (parte a grupului A&D Pharma), Farmexpert, Farmexim, Polisano, Fildas, Europharm Distribuţie, ADM Farm şi alţii. Distribuitorii sunt jucătorii cu cele mai mari rulaje din industria de medicamente, dar şi cei mai puţin vizibili. Acţionarii din spatele distribuitorilor dezvoltă de obicei şi reţele de farmacii. Fondatorul Farmexpert, spre exemplu, deţine un pachet din acţiunile farmaciilor Dona.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO