Companii

Farmexpert ajunge la americanii de la Walgreens, care deţin cel mai mare lanţ de farmacii din lume

Farmexpert ajunge la americanii de la Walgreens, care...

Autor: Ioana David

07.08.2014, 00:04 2595

Farmexpert, al doilea mare distribuitor român de medicamente, cu o cifră de afaceri de peste jumătate de miliard de euro, intră în portofoliul Walgreens, în prezent cel mai mare lanţ de farmacii din SUA, care preia Alliance Boots, proprie­tarul afacerii româneşti.

Walgreens plăteşte aproape 6 mld. lire pen­tru pachetul de 55% din acţiunile Alliance Boots pe care în prezent nu le deţine, scrie presa inter­na­ţională.

Tranzacţia este pro­gra­mată a se finaliza în primul trimestru din 2015, iar noua companie se va numi Walgreens Boots Alliance, având sediul la Chicago. Walgreens Boots Alliance va avea patru divizii: Walgreens Co. (care va opera cel mai mare lanţ de farmacii din SUA), Boots (care operează reţeaua din Marea Britanie şi Irlanda), distribuţia şi retailul interna­ţional de medicamente (inclusiv Allian­ce Healthcare) şi brandurile globale.

Alliance Boots, grup cu o cifră de afaceri de peste 20 mld. lire, este prezent în România prin intermediul Alliance Healthcare Deutschland (fostul ANZAG) care are 100% din acţiunile distribuitorului Farmexpert.

Farmexpert este o afacere fondată în 1996, dar care a fost cea mai „tran­zacţionată“ companie din distribuţia de medicamente. În 2006, fondatorul, Eugen Banciu, vinde un prim pachet de 60% către germanii de la ANZAG, în prima mare tranzacţia din acest do­meniu. În 2010, Alliance Boots ia aproape 82% din ANZAG, pentru ca doi ani mai târziu, ANZAG să ia la rândul său încă 20% din Farm­ex­pert.

Istoria tran­zacţiilor cu titluri ale distribuitorului român continuă în 2013 când ANZAG, devenit între timp Alliance Healthcare Deutschland,  ajunge la 100% din Farmexpert.

Acum, distribuitorul român, care şi-a triplat businessul în intervalul 2008-2013, până la aproape 510 mil. euro, ajunge de fapt parte din Walgreens Boots Alliance, care devine cea mai mare reţea de farmacii şi magazine de frumuseţe din lume, cu peste 11.000 de unităţi în zece ţări.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO