Companii

Fenechiu, către transporatori: Să vină la mine şi să spună cine le cere mită

Fenechiu, către transporatori: Să vină la mine şi să...

Autor: Ioan Dornescu

22.05.2013, 16:54 606

"Am înţeles de la unii transportatori că reprezentanţi ai unor instituţii de aici iau mită. Dacă iau mită, iau mită de la dumnealor. Aşa că îi rog prin dumneavoastră, mass-media, direct, să vină unul dintre ei şi să-mi spună că cineva ia mită. Şi dacă nu-l dau eu afară, daţi-mă dumneavoastră pe mine! Caut de foarte mult timp pe cineva care ia mită", a spus miercuri ministrul Transporturilor, într-o conferinţă de presă.

El a adăugat că a avut foarte multe informaţii pe surse, dar îşi doreşte să i se semnaleze cazurile concrete.

"Eu le garantez că îi dau pe toţi afară şi îi dau şi pe mâna justiţiei pe toţi cei care se ocupă de astfel de chestiuni şi în felul ăsta facem curăţenie. (...) Nu poţi să vii tu, cel care dai şpaga, să spui că unii iau şpagă. Ori minţi, ori dacă nu, eşti complice cu ei", a afirmat ministrul.

El a reiterat miercuri că a amânat pentru începutul anului viitor termenul privind obligativitatea afişării unor plăcuţe de către transportatori.

Conform unui ordin anterior, autovehiculele de transport marfă de peste 3,5 tone urmau să fie dotate până la 25 mai cu alte plăcuţe, care să specifice dimensiunile şi masele maxime autorizate ale fiecărui vehicul.

Fenechiu a spus că a aflat de câteva zile de nemulţumirea unor transportatori privind aceste plăcuţe, care costă până la 60 de lei, potrivit datelor unor specialişti, şi nu îşi doreşte o polemică cu patronatele şi sindicatele pe acest subiect şi, înţelegând că termenul este scurt, a prorogat momentul obligativităţii acestora.

"Va urma o perioadă în care voi dori şi eu să am o întâlnire cu patronatele şi sindicatele din domeniu. Dacă va exista o reticenţă foarte mare la aplicarea acestui ordin, sunt dispus să îl anulăm, să rămânem doar pe varianta documentelor existente la bord", a spus ministrul.

El a adăugat însă că economia făcută în acest caz ar fi undeva la 30 lei, iar nemulţumirea transportatorilor "este puţin exagerată".

Fenechiu a afirmat că suma, care este ceva mai mare de aproximativ 150 lei pentru fiecare element al mijlocului de transport, vizează constatarea la RAR, care trebuie plătită indiferent de forma de afişare, documente la bord sau plăcuţe.

Ministrul a menţionat că miercuri, 22 mai, au loc discuţii între reprezentanţi ai patronatelor din transport şi ai Ministerului Transporturilor, la care va participa şi el.

De la începutul anului până în prezent au existat 14 comisii şi subcomisii de dialog social, în care s-au întâlnit reprezentanţi ai transporturilor cu cei ai transportatorilor.

"Nu se poate, cred, discuta de o lipsă de dialog. Şi, de asemenea, vreau să vă spun că nu există nicio solicitare până acum a unei întâlniri cu mine la care eu nu doresc să particip", a spus ministrul.

Întrebat ce le transmite transportatorilor care au anunţat pentru joi acţiuni de protest, motivate, printre altele, de lipsa de dialog şi reacţie din partea instituţiei pe care o conduce, Fenechiu a afirmat că este disponibil pentru dialog atunci când se discută "chestiuni care pot fi rezolvate".

Referitor de nivelul ridicat al amenzilor, reclamat de transportatori, Fenechiu a spus că şi-ar fi dorit ca doleanţele acestora să îi fie prezentate şi lui.

Potrivit ministrului, există situaţii în care amenzile sunt exagerate, dar nivelul acestora nu a crescut în acest an, iar dacă subiectul ar fi fost discutat în comisiile de dialog social, până în prezent situaţia ar fi putut fi remediată.

Reprezentanţi ai Uniunii Naţionale a Transportatorilor Rutieri din România (UNTRR) şi ai Confederaţiei Naţionale Rutiere (CNR) se află în sediul Ministerului Transporturilor la discuţii cu reprezentanţi ai instituţiei.

UNTRR şi CNR, asociaţii patronale având ca scop sprijinirea intereselor transportatorilor rutieri români, au anunţat miercuri că protestează faţă de lipsa de dialog şi interes a Ministrului Transporturilor în ceea ce priveşte problemele transportatorilor.

Cele două asociaţii precizează că la începutul acestui an au semnalat Ministerului Transporturilor principalele probleme care afectează grav competitivitatea sectorului de transport rutier din România, probleme urgente de rezolvat pe termen scurt şi problematica generală de natură legislativă şi instituţională, dar că acestea "au fost ignorate cu desăvârşire, rămânând fără niciun răspuns din partea Ministerului Transporturilor, până la această dată".

"Având în vedere lipsa de comunicare şi receptivitate a Ministerului Transporturilor faţă de problemele transportatorilor români, reflectată în practici legislative cu impact negativ asupra mediului de afaceri, UNTRR şi CNR protestează începând cu data de 23 mai 2013, printr-o acţiune perfect justificată de suma problemelor de natură legislativă şi instituţională actuale care afectează grav competitivitatea sectorului de transport rutier din România. Transportatorii vor protesta prin rularea cu viteze de 10 km/h, reflectând viteza de reacţie a Ministerului Transporturilor la problemele lor. Transportatorii cer scuze participantilor la trafic daca vor aparea blocaje, datorita infrastructurii rutiere insuficient dezvoltate", se arată într-un comunicat transmis miercuri de cele două organizaţii patronale.

Transportatorii au ameninţat că, începând de joi, opresc total activitatea pentru o perioadă nedeterminată şi au solicitat ambasadelor României, prin Ministerul Afacerilor Externe (MAE), să comunice acest lucru pentru evitarea blocării în România a transportatorilor străini.

Confederaţia Naţională Rutieră, împreună cu patronatele membre şi alţi transportatori neafiliaţi, au ameninţat cu declanşarea unui protest prin încetarea totală a activităţii, pentru o perioadă nedeterminată, începând de joi, la ora 00.00.

Transportatorii solicită Guvernului premierului corectarea anomaliilor legislative actuale, eliminarea actelor de corupţie şi un dialog constructiv.

Contactat de MEDIAFAX, secretarul general al Confederaţiei Naţionale Rutiere, Mayer Siegfried, a afirmat că în prezent există o nemulţumire generalizată a transportatorilor faţă de legislaţia existentă.

"Legislaţia este neclară şi neprietenoasă. În prezent întocmim o listă cu peste 20 de probleme legislative", a spus el.

Exemplificând, el a afirmat că în legislaţia românească nu există proporţionalitate între gravitatea faptelor şi amenzile date transportatorilor, iar propunerile de modificare iniţiate de patronate au rămas fără răspuns.

În plus, transportatorii critică existenţa unor suprapuneri legislative şi situaţiile în care mai multe acte normative reglementează aceleaşi situaţii.

Referitor la relaţia transportatorilor cu autorităţile, secretarul general al Confederaţiei a afirmat că în prezent dialogul este "mimat".

Uniunea Naţională a Transportatorilor Rutieri din România (UNTRR) este o organizaţie profesională şi patronală care promovează şi apără interesele transportatorilor rutieri pe plan intern şi internaţional, înregistrând de la înfiinţare până în prezent peste 13.000 membri - operatori care efectuează transporturi interne şi internaţionale de marfă şi persoane.

Confederaţia Naţională Rutieră (CNR) este cea mai nouă structură patronală din domeniul transporturilor rutiere de mărfuri şi de persoane şi are în componenţă peste 36 de structuri asociative din Federaţia Operatorilor Români de Transport, respectiv Federaţia Transportatorilor Europa. CNR reprezinta interesele unui număr de peste 7.500 operatori de transport rutier din România.

Pe de altă parte, Confederaţia Operatorilor şi Transportatorilor Autorizaţi din România (COTAR), având ca membri federaţii şi asociaţii din rândul transportatorilor de persoane, transportatorilor în regim de taxi şi închiriere, şcolilor de conducatori auto, precum şi a service-urilor auto din România, a anunţat miercuri că nu va participa la acţiunile de protest anunţate de CNR.

"Mă surprinde că transportatorii de marfă din CNR anunţă pentru mâine acţiuni de protest cu blocarea unor trasee rutiere, afectând şi transportul de persoane, atât timp cât reprezentanţii lor au lipsit marţi, 21 mai, de la negocierile cu ministrul transporturilor, domnul Relu Fenechiu. Dacă vor dialog atunci de ce nu participă la dialog? COTAR susţine revendicările acestor organizaţii patronale, dar nu şi modalitatea prin care ele vor să le rezolve. O serie de probleme, importante, ridicate atât de transportatorii de persoane cât şi de cei de marfă au fost soluţionate în discuţiile de marţi", a declarat într-un comunicat Vasile Ştefănescu, preşedinte COTAR.

Conform preşedintelui COTAR, în cadrul discuţiilor s-a rezolvat problema echipării maşinilor cu plăcuţe cu dimensiunile şi masele maxime autorizate ale vehiculului.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO