Companii

Fenechiu insistă să construiască autostrada Târgu Mureş-Iaşi, deşi compania de drumuri nu mai e în subordinea lui. Chinezii discută la Ministerul Transporturilor un PPP în Moldova

Fenechiu insistă să construiască autostrada Târgu...

Autor: Andreea Neferu

02.04.2013, 19:33 2478

China Communications Construction Company (CCCC), constructorul controlat de statul chinez care s-a înscris în lupta pentru contractul de concesiune al autostrăzii Comarnic-Braşov, s-a arătat interesat de parteneriate public-private (PPP) pentru construcţia autostrăzii Târgu Mureş-Iaşi, dar şi pentru porturi în România, potrivit unui comunicat transmis de Ministerul Transporturilor.

“Reprezentanţii firmei chineze s-au arătat interesaţi de oportunităţile de colaborare privind portul Constanţa (…). Un subiect importantă pe agenda întâlnirii (dintre ministrul transporturilor şi reprezentanţii firmei CCCC – n.red.) l-au reprezentat realizarea lucrărilor în sistem de PPP. Principalele proiecte PPP vizează atât autostrada Târgu Mureş-Iaşi, cât şi porturile din România”, se arată în comunicatul de la Transporturi.

În ciuda faptului că autostrăzile au trecut de mai bine de trei luni din subordinea Ministerului Transporturilor în cea a lui Dan Şova, ministru delegat pentru marile proiecte de infrastructură, actualul ministru de la Transporturi, Relu Fenechiu, a decis să se implice în construcţia autostrăzii Târgu Mureş-Iaşi, deşi nu mai are în subordine nicio instituţie sau departament care să se ocupe de infrastructura rutieră. Mai mult, recent Fenechiu spunea că autostrada Târgu Mureş-IaşI “este prinsă în reţeaua de transport european, aşa încât proiectul va fi putea fi finanţat şi din fonduri europene în perioada 2014-2020”.

Potrivit unor documente apărute anul trecut pe site-ul Ministerului Transporturilor, care la acea vreme încă gestiona activitatea CNADNR, autostrada Târgu Mureş-Iaşi, cu o lungime de 289 de kilometri, ar urma să coste 8,9 miliarde de euro, adică circa 31 de milioane de euro pe kilometru.
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO