Companii

„Fenomenul“ vinului roze a ajuns la 15% din consum: „În 2015, în octombrie nu mai aveam vin roze. Anul acesta, până în mai am vândut tot“

România s-a clasat anul trecut pe locul 13 la nivel mondial şi pe şase în Uniunea Europeană ca nivel al cantităţii de vin realizată, într-un clasament în care lideri sunt Italia, Franţa şi Spania.

România s-a clasat anul trecut pe locul 13 la nivel mondial şi pe şase în Uniunea Europeană ca nivel al cantităţii de vin realizată, într-un clasament în care lideri sunt Italia, Franţa şi Spania.

Autor: Mădălina Dediu Panaete

13.07.2017, 19:45 622

România urmează trendul dat de Franţa pe segmentul consumului de vin roze, o băutură care la nivel mondial a consemnat un avans de peste 20% al vânzărilor în ultimul deceniu.

Vinul roze, care este de circa şase ani cea mai efer­vescentă categorie din industria vinului, a ajuns la aproximativ 15% din consum, conform estimărilor ZF făcute pe baza datelor din piaţă. Astfel, faţă de 2014 acest sector s-a dublat, ajungând să vândă aproape 54 de milioane de litri, adică peste 70 milioane de sticle. În total, con­sumul de vin din România este de circa 360 de milioane de litri anual. „Noi producem anual circa 60.000 de sticle de vin roze, ceea ce reprezintă apro­ximativ 15% din totalul busi­nes­sului nostru. Ponderea este relativ con­stantă , însă ce observăm este un apetit extraordinar al românilor pentru acest tip de vin. Anul acesta avem cea mai mare creştere din istorie pe acest seg­ment“, a explicat Dan Balaban, antre­pre­norul care deţine împreună cu oeno­logul Bogdan Costăchescu pro­ducătorul de vinuri premium Davino. El adaugă că în 2015 Davino a terminat vinul roze din portofoliu în luna octom­brie, în 2016 în iulie, iar anul acesta de pe 28 mai nu mai are com­pania roze. „Nu este o situaţie caracteristică doar nouă, ci întregii pieţe astfel că vinul roze este posibil să fi ajuns la 15% din vânzări în volum.“ În România, cea mai mare pondere în consum o are vinul alb, potrivit datelor din piaţă. Însă, în ultimii ani a venit puternic în urmă vinul roze, care se consumă în special vara, la terase. Vinul roze, atât cel liniştit, cât şi cel spu­mant, se poate folosi în cocktailuri, dar se poate consuma ca şi atare, dar rece.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO