Companii

Fermierii români şi-au pariat toţi banii pe rapiţă

Fermierii români şi-au pariat toţi banii pe rapiţă

Autor: Bogdan Alecu

06.01.2016, 00:07 2349

Suprafaţa cultivată cu grâu a scăzut dramatic, cu 147.000 de hectare.

Fermierii români au extins la 412.000 de hectare suprafaţa cultivată cu rapiţă pentru acest sezon, în creştere cu aproape 50% faţă de anul anterior, fiind a treia cea mai mare suprafaţă cultivată după 2009 şi 2010, potrivit datelor de la Ministerul Agriculturii. Pe de altă parte, temperaturile ridicate din decembrie au dus la o dezvoltare mai rapidă a plantelor ce ar putea dăuna în lunile următoare.

Suprafaţa plantată cu grâu a scăzut cu 147 de mii de hectare faţă de sezonul trecut, ajungând la mai puţin de 2 mi­lioane de hectare, la mi­nimul ultimilor nouă ani.

Producţia de cereale a României a scăzut cu 25% în 2015, potrivit datelor Eurostat, la 16.815 mii de tone, faţă de peste 22.000 de mii de tone anul trecut. A fost al doilea cel mai slab an pentru cereale din ulti­mii cinci, pro­ducţia fiind pu­ternic afec­tată de se­cetă. Po­trivit lui Lau­renţiu Baciu, preşe­din­tele Li­gii Asociaţiilor Produ­căto­rilor Agricoli din România (LAPAR), la porumb a fost căderea cea mai mare, de circa 50%. Chiar şi zonele cele mai bune au avut producţii cu 15-20% mai mici decât anul trecut. Zonele bune au fost cele din sudul ţării, respectiv Brăila, Galaţi, Ialomiţa, Călăraşi, Giurgiu, Teleorman.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO