Companii

Fidel Castro face furori: turistii maresc anual populatia Cubei cu o cincime

06.07.2001, 00:00 102



Un milion de turisti au vizitat Cuba in primul semestru al acestui an, evidentiind cresterea rapida a industriei turistice din aceasta tara, a anuntat un oficial guvernamental. Obiectivul cabinetului este atragerea a doua milioane de vizitatori in acest an.

Totusi, avand in vedere deprecierea euro si a dolarului canadian, Ibrahim Ferradaz, ministrul turismului din Cuba, a declarat ca este incert daca statul a obtinut miliardul de dolari estimat pentru primele sase luni.

"Aflarea exacta a numarului de turisti este imediata, insa contabilizarea sumelor pe care acestia le-au cheltuit dureaza ceva mai mult", a afirmat Ferradaz la inceputul acestei saptamani, cu ocazia unei ceremonii prilejuita de sosirea turistului cu numarul 1.000.000.

Sectorul turistic aduce aproximativ 40% din veniturile anuale in valuta ale Cubei, a adaugat Ferradaz. Mai mult de jumatate din vizitatori sunt europeni, in timp ce Canada este tara din care provin cei mai multi turisti.

"Am avut unele probleme din cauza devalorizarii euro, dar consideram ca moneda unica se va aprecia odata cu punerea in circulatie a cupiurilor (monede si bancnote - n.r.) euro", a mai spus ministrul turismului. In prezent, moneda europeana este cotata la aproximativ 0,85$, cu 25% mai putin decat in momentul lansarii, la 1 ianuarie 1999.

Ferradaz este increzator in privinta investitiilor straine in turism, afirmand ca acestea vor continua cu siguranta si ca tara sa asteapta sa vada daca presedintele Statelor Unite, George W. Bush, va decide continuarea aplicarii restrictiilor la o clauza speciala a legii Helms-Burton din 1996.

Conform acestei clauze, companiile straine care isi desfasoara activitatea in Cuba si utilizeaza active americane nationalizate dupa revolutia din 1959 sunt pasibile de un proces penal intentat la tribunale din SUA.



Turismul in Cuba

Daca in 1950, turismul reprezenta doar o compnenta nesemnificativa a unei economii dominate de productia de zahar, deceniul trecut, aceasta industrie a fost adevaratul motor al cresterii economice. De la acceptarea dolarului adoptata in 1993, numarul de vizitatori a crescut de la 546.000 la 1,4 milioane in numai cinci ani.

Jumatate din drumul care leaga capitala Cubei, Havana, de "capitala turismului local", Varadero, fostele tabere de vacanta ale muncitorilor din aceasta tara au fost - sau vor fi - inlocuite de hoteluri moderne, construite si dezvoltate de cele mai importante grupuri hoteliere din lume, precum Sol Melia din Spania.

Capacitatea de cazare s-a triplat in ultimul deceniu, dar doar o treime este administrata de companii straine.

Luxul acestor hoteluri contrasteaza puternic cu cabanele spartane din beton construite pentru muncitorii agricoli, dar evidentiaza importanta acordata turismului international de catre autoritatile de la Havana.

La 40 de ani dupa ce primul guvern revolutionar a distrus cazinourile, cluburile de noapte si casele de toleranta, care faceau din Cuba una din cele mai atractive destinatii pentru turistii americani, aceasta insula incepe sa redevina cel mai popular loc de petrecere a vacantelor din arhipeleagul Caraibelor.

Oficialii guvernamentali sustin ca sectorul turistic a crescut an de an cu 18%, cu mult mai mult decat media acestei regiuni.

Dezvoltarea turismului din Cuba, pe langa importantele venituri atrase, are si alte efecte pozitive pentru restul economiei. O parte importanta a intreprinzatorilor privati si afacerilor mici (lanturi de restaurante, artizani locali etc.) din tara depind intr-o masura mai mica sau mai mare de sectorul turistic.

Guvernul utilizeaza aceasta industrie pentru a creste eficienta furnizorilor cubanezi. Companiile de turism pot sa se aprovizioneze si din import, dar materiile prime cumparate de la furnizorii locali sunt platite in dolari. Insa resursele furnizate de firmele cubaneze trebuie sa indeplineasca standardele internationale.

Cuba, care are aproximativ 11 milioane de locuitori, va gazdui in acest an doua milioane de turisti, iar cabinetul preconizeaza ca tara va fi vizitata de aproximativ cinci milioane de straini in 2010.

Spre comparatie, Romania a primit doar 870 de mii de vizitatori straini, la o populatie de peste 22 milioane oameni. In Europa de Est, doar Ungaria poate tine piept concurentei Caraibelor. Statul vecin a primit anul trecut aproape trei milioane de turisti straini.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO