♦ Proiectul privind plafonarea adaosurilor comerciale aplicate tuturor produselor agricole şi alimentare intră în linie dreaptă şi deja viitoarea reglementare este „negru pe alb“ ♦ Mai mult, proiectul include şi plafonarea adaosurilor la inputurile agricole, dar şi a celor aplicate produselor din restaurantele tip „grill“ din faţa marilor magazine ♦ Marii retaileri nu vor avea voie să delisteze produse dacă contractul este în vigoare.
Proiectul de ordonanţă de urgenţă care reglementează extinderea plafonării adaosurilor comerciale la toate produsele agricole şi alimentare înaintează cu paşi repezi, iar lista produselor unde guvernul intervine pentru a menţine preţurile este extinsă, potrivit unui document care a rezultat în urma consultărilor ce au avut loc în data de 22 octombrie la sediul Ministerului Agriculturii.
La întâlnirea de la minister au participat Viorel Marin, preşedintele Asociaţiei Naţionale a Industriilor de Morărit şi Panificaţie din România (ANAMOB), Mihai Vişan, director executiv al Federaţiei Romalimenta, Aurel Popescu, preşedintele Patronatului Român din Industria de Morărit, Panificaţie şi Produse Făinoase (ROMPAN), Dana Tănase, director executiv al Asociaţiei Române a Cărnii (ARC) şi Dorin Cojocaru, preşedintele Asociaţiei Patronale Române din Industria Laptelui (APRIL). Contactaţi telefonic de ZF, unii nu au răspuns, iar alţii nu au dorit să comenteze privind subiectul plafonării adaosului, dar au spus că vor exista mai multe consultări până va fi luată o decizie, iar următoarea este planificată săptămâna viitoare.
În documentul actualizat, cota de adaos comercial va fi plafonată şi pentru produsele agricole şi alimentare care intră în România pentru ambalare/abatorizare şi care mai apoi ajung la raft. De asemenea, plafonarea se aplică inclusiv îngrăşămintelor, furajelor şi pesticidelor fabricate în România sau introduse pe teritoriul ţării în vederea comercializării sau utilizării în agricultură.
În plus, guvernul intervine şi pe „teritoriul“ mărcilor proprii, astfel că procedura de formare a preţului la raft trebuie să fie unitară pentru acelaşi tip de produs indiferent dacă acesta este comercializat sub marca proprie a producătorului/ procesatorului/ furnizorului sau marca proprie a comerciantului.