Companii

Fildas si-a regandit strategiile din distributie si retail: amana achizitiile de farmacii si limiteaza creditele

Fildas si-a regandit strategiile din distributie si retail: amana achizitiile de farmacii si limiteaza creditele

Radu George, directorul general al grupului Fildas: In 2007 am avut o crestere destul de agresiva, cand am terminat cu 198 de unitati Catena. Acum avem 201 farmacii, de la inceputul anului deschizand doar trei. Am diminuat drastic numarul de achizitii. Noi nu am avut ca orientare deschiderea de farmacii in malluri, ci am preferat sa achizitionam afaceri solide.

06.06.2008, 20:22 1811

"Am diminuat discounturile, am micsorat si termenele de plata si incercam sa securizam businessul prin limite de credit foarte atent gestionate. Sunt decizii nepopulare in conditiile unei concurente mature asa cum este cea din piata farmaceutica", a spus Radu George, directorul general al grupului Fildas intr-un interviu acordat ZF.
Din cadrul grupului fac parte distribuitorul de medicamente Fildas Trading, reteaua de farmacii Catena si magazinele de cosmetice Naturalis, iar anul trecut cifra de afaceri a atins 200 mil. euro. Pentru 2008 bugetul a fost stabilit la 270 mil. euro, dintre care vanzarile Catena sunt estimate la 80 mil. euro, cele in spitale la 30 mil. euro, iar restul mergand in distributia clasica.
"Am avut un plan de afaceri facut anul trecut in care aveam prognozate cresteri pe toate liniile. Sfarsitul lui 2007, prin devalorizarea leului, ne-a afectat mult. Pierderile cauzate de depreciere au atins anul trecut o cifra de 6 milioane de euro", a spus Radu George.
Preturile la medicamente nu au fost modificate anul acesta, iar ultimele decizii ale Ministerului Sanatatii prevad mentinerea pana la sfarsitul acestei luni. Toti distribuitorii de medicamente au fost afectati de deprecierea leului, la nivelul intregii industrii pierderile fiind de ordinul zecilor de milioane de euro.
"Am sperat sa se intample ceva, insa prin negocierile cu Ministerul Sanatatii nu s-a rezolvat nimic, ceea ce ne-a marit pierderea cu inca 3 milioane de euro. Toate proiectele sunt serios afectate de aceasta situatie astfel ca a trebuit sa ne regrupam pentru a continua", a mai spus seful Fildas.
La inceputul acestui an, Fildas a revazut structura de conducere, in prezent formata dintr-un director al grupului, Radu George, un director executiv pe distributie, Dragos Mihai, si un director executiv al retelei Catena, Alina Marinescu. Initial, conducerea diviziei de distributie a revenit lui Valentin Toncean, care a detinut o pozitie de conducere si in cadrul Relad, un alt jucator de top din piata. Ulterior numirii lui Dragos Mihai la conducerea distributiei, sediul social al Fildas Trading a fost mutat la Pitesti.
Unul dintre proiectele recente ale Fildas a fost achizitia unui depozit in Bucuresti pentru 5 mil. euro, reteaua operata de companie ajungand la 14 depozite si la o capacitate de 49.380 de metri cubi.
In primele cinci luni ale anului Fildas a realizat vanzari de 89 mil. euro, in crestere cu 30% comparativ cu perioada similara a anului trecut, ceea ce ii asigura locul doi in distributia catre farmaciile cu circuit deschis, potrivit datelor Cegedim citate de reprezentantii Fildas.
"Cifra de afaceri in sectorul in care lucram este reglementata de existenta plafoanelor in farmacii, astfel ca acestea nu se aprovizioneaza constant pe parcursul unei luni, ci cu precadere in prima si ultima saptamana", spune seful Fildas.
In luna ianurie, Fildas a consemnat un usor recul al vanzarilor, tendinta care de altfel a caracterizat intreaga industrie, dar care nu s-a resimtit la nivelul consumatorului final, in piata existand stocuri suficiente.
"Din aprilie s-a trecut la o noua modalitate de prescriptie, cea pe brand, astfel ca farmaciile nu au mai vandut anumite produse care in mod traditional aveau rulaje mari, crescand vanzarile pentru altele. Toate istoricele noastre sunt daramate de o astfel de masura", spune Radu George. La nivelul retelei de farmacii, Catena opereaza 201 locatii, extinderea fiind mai prudenta ca in anii precedenti.
"In 2007 am avut o crestere destul de agresiva, cand am terminat cu 198 de unitati Catena. Acum avem 201 farmacii, de la inceputul anului deschizand doar trei. Am diminuat drastic numarul de achizitii. Noi nu am avut ca orientare deschiderea de farmacii in malluri, ci am preferat sa achizitionam afaceri solide", a continuat Radu George. Catena urmareste cu precadere extinderea in cartiere, "in general in locurile accesibile pacientului cu venituri medii".
"Planul construit in 2007 prevedea sa ajungem la finalul acestui an la o retea de 280 de farmacii, insa nu cred ca se va intampla acest lucru. Nu pot spune in acest moment cu cate farmacii vom finaliza deoarece depindem de foarte multi factori", spune seful Fildas.
Prin reteaua pe care o detine, Catena este compania care se apropie cel mai mult de Sensiblu, liderul pietei si care opereaza in jurul a 220 de unitati. Recent si Help Net, retea de farmacii cu peste 100 de unitati, a anuntat ca si-a revazut strategia de extindere pana in 2010, renuntand sa deschida mai multe farmacii. Situatia este la fel de dificila si pentru farmaciile independente, care lucreaza acum cu noi termene de plata si cu noi discounturi de la distribuitori.
"Deprecierea leului ne-a facut sa avem produse cu marja negativa. Am avut o perioada de o saptamana in care nu am livrat circa 1.000 de produse insa am reluat pentru a nu afecta pacientul", a precizat Radu George.
Ponderea OTC-urilor si a produselor non-farma in cadrul vanzarilor retelei Catena este de 18%. In ceea ce priveste reteaua Naturalis in prezent sunt operationale sase magazine si se analizeaza "piata pentru o dezvoltare ulterioara".
La nivelul grupului lucreaza circa 1.850 de persoane.
Concurentii Fildas la nivelul distributiei de medicamente sunt Mediplus (parte a A&D Pharma), Relad, Polisano, Farmexim, Farmexpert, ADM Farm, Montero, Europharm Distributie. In retail, principalele retele sunt Sensiblu, Catena, Help Net, City Pharma, Dona, Centrofarm.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO