Companii

Fimul dezvoltarii shoppingului in Romania: Un mall nou la fiecare cinci saptamani

Fimul dezvoltarii shoppingului in Romania: Un mall nou la fiecare cinci saptamani
22.02.2010, 00:00 96

Piata mallurilor a fost asaltata in ultimii trei ani de catreinvestitorii straini, dar cel mai mare proprietar de centrecomerciale este in continuare ieseanul Iulian Dascalu, proprietarula patru proiecte sub brandul Iulius Mall, in Iasi, Suceava, Cluj siTimisoara.

Proiectul din Timisoara este de altfel cel mai mare mall dinafara Bucurestiului, dupa ce spre sfarsitul anului trecut a fostinaugurata o noua aripa care a dus suprafata inchiriabila aproiectului la 64.000 de metri patrati, devansand mallul PolusCenter din Cluj al austriecilor de la Immoeast.

Titlulde "cel mai mare mall" a fost deseori disputat de catreproprietari, miza fiind pozitionarea drept zona cu cea mai bogataoferta comerciala.

Daca pentru o buna perioada proiectul Plaza Romania din DrumulTaberei a fost cel mai mare mall din Bucuresti, in 2008 acest titlua fost castigat de centrul Baneasa Shopping City, aflat inportofoliul miliardarului Gabriel Popoviciu.

De anul trecut insa, Cotroceni Park a preluat "coroana", iar inaceasta saptamana proiectul Sun Plaza, un mall de dimensiunisimilare - circa 80.000 de metri patrati inchiriabili - ar puteadeveni noul lider.

Marea majoritate a acestor proiecte au fost insa dezvoltate cuajutorul unor credite bancare, astfel ca o analiza asupra a 25dintre mallurile din Romania indica datorii de 1,5 miliarde de eurola sfarsitul anului 2008. Cel mai bun an in ceea ce privesteinaugurarea de centre comerciale a fost 2008, cand au fost deschise16 proiecte noi in toate zonele tarii.

Ritmul de dezvoltare al pietei a incetinit puternic de mai binede un an, astfel ca numarul proiectelor anuntate pentru acest aneste redus.

In afara Capitalei, printre proiectele a caror inaugurare esteasteptata in acest an se numara Atrium Center in Arad, Gold PlazaBaia Mare sau Polus Center in Constanta.

O serie de alte proiecte se afla intr-un stadiu avansat deconstructie, dar au totusi un viitor incert, din cauza unorprobleme de finantare sau de gasire a unui numar suficient dechiriasi. Printre acestea se numara Euromall Galati, West GateCenter Craiova sau Tiago Mall din Oradea.

Primele semnale ca dezvoltatorii de malluri reincepconstructiile au fost date la inceputul anului de companiileCenterra si Avrig 35.

Centerra a anuntat ca va incepe lucrarile la un parc de retailpe platforma Tractorul din Brasov, in timp ce Avrig 35 face un mallpe bulevardul Theodor Pallady la iesirea din Bucuresti catreConstanta.

"Piata va continua sa se dezvolte. Chiar si noi, AFI Europe, nepropunem sa incepem constructia unui nou mall in acest an", a spusReuven Havar, directorul companiei israeliene, care urmeaza saplece din AFI.

Cu toate acestea, la pastrare sunt inca zeci de terenuridestinate constructiei de malluri, al caror viitor este momentanincert.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO