Companii

Financial Times: Oltchim, o altă privatizare controversată în România

Financial Times: Oltchim, o altă privatizare controversată în România

Foto Adrian Stoicoviciu

Autor: Marius Oncu

02.10.2012, 00:03 408

Privatizarea Oltchim a intrat şi în atenţia publicaţiilor financiare internaţionale. Publicaţia britanică Financial Times găseşte această privatizare drept emblematică pentru felul în care s-au făcut privatizările în România de-a lungul vremii. Potrivit blogului FT, privatizările din România au o anumită reputaţie pentru controversă şi confuzie, iar cea a Oltchim are toate caracteristicile: o companie de stat cu pierderi, presiune externă pentru vânzarea rapidă, un om de afaceri controversat şi gestionarea stângace a cazului de către stat. La acestea se adaugă, acum, îndoieli serioase privind viitorul combinatului Oltchim.

Potrivit blogului Financial Times, care citează opiniile din presa românească ale consultantului pentru dezvoltarea de afaceri Ronnie Smith, există trei scenarii pentru oferta lui Dan Diaconescu: aceasta nu a fost pregătită adecvat, omul de afaceri a fost abandonat de către un coinvestitor străin sau oferta sa este pur şi simplu "teatru politic". Alegerile parlamentare au loc în decembrie, iar Dan Diaconescu şi partidul său (PPDD) vor încerca să câştige pentru prima dată mandate în Parlament, probabil în opoziţie cu coaliţia social-liberală care susţine guvernul premierului Victor Ponta, adaugă FT.

În declaraţii pentru blogul beyondbrics al FT, Diaconescu şi-a apărat oferta, a criticat Guvernul şi a refuzat să renunţe fără luptă, sugerând că poate aduce un investitor important ca partener la Oltchim. Privatizările din România au fost afectate de incompetenţă şi acuzaţii de corupţie timp de două decenii, scrie pe blogul cotidianului britanic jurnalistul Andrew MacDowall. Între timp, reputaţia României privind programul de privatizări a fost din nou afectată. Programul vizează obţinerea de fonduri de care statul are mare nevoie, reducerea poverii reprezentată pentru stat de companiile cu pierderi, dar şi atragerea de investiţii străine directe.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO