Companii

Finanţare pentru IMM-uri: Guvernul a semnat cu Fondul European de Investiţii un contract de 400 mil. euro prin care se anticipează că, în următorii cinci ani, aproape 20 de fonduri de investiţii vor obţine resurse pentru a investi în companii şi proiecte de infrastructură

Finanţare pentru IMM-uri: Guvernul a semnat cu Fondul...

Autor: Cristina Bellu

31.12.2021, 10:27 4431

Guvernul României şi Fondul European de Investiţii au semnat recent contractul de finanţare pentru implementarea instrumentelor financiare de investiţii de capital (equity) finanţate prin Planul Naţional pentru Redresare şi Rezilienţă (PNRR). Contractul prevede înfiinţarea Fondului de Fonduri pentru Redresare, investiţie finanţată printr-o contribuţie de 400 milioane euro din Componenta 9 a PNRR - Suport pentru sectorul privat, cercetare, dezvoltare şi inovare.

”PNRR oferă României şansa unui salt important în creşterea sustenabilă a unor sectoare esenţiale. Expertiza Fondului European de Investiţii şi a intermediarilor selecţionaţi va contribui semnificativ la creşterea unor întreprinderi româneşti şi la redresarea economiei româneşti după criza COVID-19”, spune ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene, Dan Vîlceanu.

Prin noul contract se anticipează că, în următorii cinci ani,  aproximativ douăzeci de fonduri de investiţii vor obţine resurse sporite pentru a investi în firme şi proiecte de infrastructură româneşti, inclusiv în domenii precum eficienţa energetică sau energia regenerabilă.

„Prin mobilizarea de resurse private, sprijinul PNRR poate cataliza peste 600 milioane euro sub formă de investiţii esenţiale în economia României, sprijinind întreprinderi mici şi mijlocii, companii cu capitalizare medie, proiecte de eficienţă energetică şi energie regenerabilă”, adaugă Alain Godard, Chief Executive al Fondului European de Investiţii.

Sprijinul guvernamental poate, de asemenea, să ducă la atragerea de investitori privaţi în acest gen de investiţii, sporind astfel capacitatea pieţei şi creând noi echipe specializate de management. Se vor putea finanţa, între altele, fonduri de venture capital, private equity, mezzanine, transfer de tehnologie sau specializate în infrastructură, spun reprezentanţii celor două instituţii.

În următoarele luni, MIPE şi FEI vor lansa apelul pentru expresii de interes pentru selectarea echipelor de management (intermediari financiari) şi a fondurilor de investiţii care vor primi alocări din Fondul de fonduri de capital de risc pentru Redresare.

Finanţările vor putea fi obţinute de companiile româneşti numai de la intermediarii financiari, pe măsura selectării acestora, cu respectarea criteriilor de eligibilitate şi a cadrului de ajutoare de stat, care vor fi specificate în apelul de selecţie.

Structura fondului va permite mobilizarea de fonduri private. Orice venituri ale fondului sau ale instrumentelor financiare, inclusiv din rambursări, precum şi profiturile obţinute prin utilizarea fondurilor Mecanismului de redresare şi rezilienţă, din care se scad remuneraţia administratorului fondului şi a intermediarilor financiari, se vor utiliza pentru aceleaşi obiective de politică, inclusiv după 2026. În prima fază, numărul-ţintă de beneficiari este de 100.

Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă, aprobat în octombrie de Consiliul Europei, are un buget total de 29,2 miliarde euro. România va putea obţine din partea Uniunii Europene 14,2 miliarde euro sub formă de finanţări nerambursabile şi 14,9 miliarde euro sub forma de împrumuturi prin PNRR în cadrul Mecanismului pentru Redresare şi Rezilienţă. Această finanţare va sprijini implementarea măsurilor esenţiale în materie de investiţii şi reforme cuprinse în PNRR şi va contribui în mod crucial la ieşirea României mai puternică din criza actuală.

PNRR se bazează pe şase piloni, astfel încât să acopere nevoile României şi să urmărească concomitent priorităţile Uniunii Europene, respectiv: tranziţia verde, transformare digitală, creştere inteligentă, coeziune socială şi teritorială, sănătate şi rezilienţa şi politici pentru generaţia următoare. Planul include măsuri privind transportul durabil, educaţia, sănătatea, renovarea clădirilor şi digitalizarea administraţiei publice.

Componenta 9 a PNRR, denumită ”Suport pentru sectorul privat, cercetare, dezvoltare şi inovare”, include o serie de reforme şi investiţii menite să consolideze mediul de afaceri din România, între care şi ”Investiţia 2 – Instrumente financiare pentru sectorul privat”. Investiţia 2 include mai multe subcomponente sub formă de instrumente financiare, în valoare totală de 1,25 miliarde euro, inclusiv crearea Fondului de fonduri de capital de risc pentru Redresare, cu o alocare de 400 milioane euro.

Mecanismul de Redresare şi Rezilienţă este instrumentul principal al iniţiativei NextGenerationEU (Următoarea Generaţie UE), care va furniza până la 800 de miliarde EUR (în preţuri curente) pentru a sprijini investiţiile şi reformele în întreaga Uniune Europeană. PNRR face parte dintr-un răspuns coordonat fără precedent al UE la criza provocată de pandemia de COVID-19, menit să abordeze provocările europene comune prin adoptarea tranziţiei verzi şi a celei digitale, precum şi să consolideze rezilienţa economică şi socială şi coeziunea pieţei unice.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO