Companii

Finantarea prin sale & lease back, tot mai des in vocabular

29.11.2005, 14:37 28

Pe masura ce dimensiunile magazinelor si ale show-room-urilor auto aparute pe piata romaneasca au crescut, fondurile implicate de aceste investitii au determinat cautarea unor modalitati de finantare mai avantajoase.

Una dintre cele mai cautate alternative de finantare este in ultima perioada sale & lease back, care incepe sa detina ponderi tot mai mari in afacerile companiilor de leasing.

"Clientii corporativi mari sunt cei care apeleaza cel mai des la acest produs, acestia avand implementate practici financiare consacrate si sunt pusi la curent cu beneficiile produsului, mai putin cunoscut in piata, pentru cash-flow-ul societatii", afirma Septimiu Postelnicu, directorul general al HVB Leasing. Principiul este simplu si permite unei companii sa transforme in capital de lucru dreptul de proprietate pe care il are asupra unui echipament sau al unei constructii.

Practic, in loc sa imobilizeze cateva milioane de euro intr-un complex auto sau un magazin de mari dimensiuni, companiile isi vand proprietatile unei societati de leasing de la care le cumpara apoi printr-un contract obisnuit de leasing.

"Este o alternativa de finantare pentru orice companie", crede Dan Ostahie, presedintele grupului de firme Altex.

Grupul a apelat deja la acest sistem de finantare pentru magazinul de mare suprafata pe care l-a deschis anul trecut in apropierea centrului comercial Orhideea din Bucuresti. Magazinul a implicat investitii de aproximativ 5 mil. euro in teren si constructie.

Aceeasi modalitate de finantare va fi folosita si pentru cel mai recent magazin de mare suprafata Media Galaxy, deschis in cadrul platformei comerciale aflate la marginea Brasovului. "Vom apela la sale & lease back pentru magazinele care vor implica investitii importante", adauga Ostahie.

Magazinul de la Brasov, deschis in urma cu aproximativ o luna, are la baza o investitie de 4 milioane de euro, fiind primul proiect greenfield din reteaua Media Galaxy. Grupul Altex, liderul pietei de electronice si electrocasnice din punctul de vedere al vanzarilor, a inceput din 2004 o strategie agresiva de expansiune, parte a acestei strategii fiind introducerea brandului de magazin Media Galaxy pentru suprafetele mari si foarte mari.

Si alti jucatori din piata de electronice si electrocasnice sunt interesati de aceasta modalitate de finantare.

"Nu am apelat deocamdata nici la leasing simplu, nici la sale & lease back, dar am luat deja in calcul pentru dezvoltari viitoare. Probabil, va fi cazul deja in 2006", apreciaza Lorand Szarvadi, director general al retelei de magazine Domo.

Nu doar retailerii de electrocasnice sunt atrasi de sale & lease back. Primul complex auto deschis de Premium Auto, importatorul pe piata locala al marcilor Jaguar si Land Rover, a fost la randul sau subiectul unui astfel de contract, sustin reprezentantii importatorului.

Premium Auto, parte a grupului de firme detinut de omul de afaceri Ion Tiriac, a finalizat in luna mai a anului trecut o investitie de peste 3 mil. euro intr-un centru auto ce include printre altele show-room, service sau depozit de piese de schimb. Sediul producatorului de echipamente pentru bucatarii Franke Romania a fost finantat la randul sau prin sale & lease back, potrivit HVB Leasing. Din valoarea contractelor de leasing imobiliar incheiate de HVB in acest an, de 25 milioane de euro, un sfert il reprezinta contracte de sale & lease back, sustin reprezentantii companiei.

"In 2006 nu cred ca vom asista la o crestere spectaculoasa a sale & lease back, dar va fi mai des utilizat de companiile care vor decide sa isi retehnologizeze capacitatile de productie sau sa recurga la achizitii noi", spune Postelnicu.

El crede ca pentru incheierea contractului o companie trebuie sa indeplineasca unele conditii de bonitate financiara similare celor cerute de banci.

ionut.bonoiu@zf.ro ; marius.anton@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO